Αίτημα χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ κατέθεσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» / Άξονα Προτεραιότητας «Περιβάλλον», με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Λυμάτων». .
Η προτεινόμενη πράξη εκ μέρους του Δήμου έχει τίτλο «Έργα διαχείρισης λυμάτων Δήμου Αγίου Βασιλείου» και περιλαμβάνει τα κύρια υποέργα :
- Έργα συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης λυμάτων των οικισμών Κοξαρές, Παλές, Μιξορρούματος, Αγίας Πελαγίας και Λαμπινής και κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στην ΤΚ Κοξαρές
- Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης λυμάτων εντός των οικισμών Ανω και Κάτω Ροδακίνου.
Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης δήλωσε σχετικά :
«Συνεχίζουμε, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με την υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας μας, να συμμετέχουμε με ολοκληρωμένες μελέτες στις προσκλήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών με στόχο την αναζήτηση πόρων χρηματοδότησης των έργων υποδομής του Δήμου μας. Σήμερα υποβάλαμε ένα έργο διαχείρισης λυμάτων 5 οικισμών (Κοξαρέ, Παλέ, Μιξόρρουμα, Αγία Πελαγία και Λαμπινή) με κατασκευή μιας κεντρικής μονάδας στην ΤΚ Κοξαρέ. Επίσης υποβάλλαμε πρόταση για κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην ΤΚ Ροδακίνου το οποίο είναι συμπληρωματικό έργο της μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων του οικισμού η οποία θα δημοπρατηθεί τις επόμενες 10 ημέρες με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ από εθνικούς πόρους.
Έχω τονίσει κατ επανάληψη ότι ολόκληρο το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα στηρίζεται στο σεβασμό στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας. Οι κατασκευές των βασικών υποδομών στις οποίες περιλαμβάνονται και οι μονάδες των βιολογικών είναι βασική προτεραιότητα μας καιστοχεύουν στην αποτελεσματική διαχείριση λυμάτων των οικισμών και βέβαια στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος,.
Έχουμε καταφέρει να εντάξουμε (ή αναμένουμε ένταξη) σε προγράμματα χρηματοδότησης σειρά αντίστοιχων έργων σε ολόκληρο τον Δήμο τα οποία όταν ολοκληρωθούν θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων του 74,5 % του μόνιμου πληθυσμού σύμφωνα με της τελευταίας απογραφή. Φυσικά δεν σταματάμε εκεί αλλά συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να ωριμάζουμε μελέτες ώστε να αυξήσουμε το ποσοστό στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Είναι ένα τεράστιο ποσοστό και ένα μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε αν αναλογιστούμε την γεωγραφική διασπορά του πληθυσμού μας με τους δεκάδες οικισμούς χωρίς να έχουμε αστικό κέντρο και μαζικό πληθυσμό.»