Μια σημαντική ημέρα η σημερινή για την Κρήτη, αλλά για τη Μεσαρά και το νότιο Ρέθυμνο κυρίως.
Δημοπρατείται επιτέλους το φράγμα και η εκτροπή του Πλατύ ποταμού.
– Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, όπως έχει πει κατ΄ επανάληψη ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
Το τελετουργικό, στο οποίο δίνει μεγάλο βάρος η κυβέρνηση θα γίνει στο Ζαππειο, στις 2:00 το μεσημέρι, με πολύ πιθανή την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από την Κρήτη έχουν κληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας:
- Οι Βουλευτές όλων των κομμάτων των Νομών Ρεθύμνης και Ηρακλείου
- Ο Περιφερειάρχης Κρήτης
- Οι Δήμαρχοι Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου, Φαιστού και Γόρτυνας.
Το έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος πενταετίας, επιδιώκει δια της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων να αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του πρωτογενούς τομέα, απαντώντας δημιουργικά και στα ποικίλα προβλήματα που διογκώνει η εντεινόμενη κλιματική κρίση.
Το έργο αφορά την κατασκευή του φράγματος Πλατύ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσσαράς και η κατασκευή αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Ρεθύμνου.
Επίσης θα εξασφαλίσει την ύδρευση του Ρεθύμνου, αλλά και την άρδευση 45.000 στρεμμάτων στη Μεσσαρά Ηρακλείου, που αποτελεί την καρδιά της γεωργικής παραγωγής του νησιού.
1ον. Το Φράγμα – Ταμιευτήρα ποταμού Πλατύ.
Εκεί θα κατασκευαστούν:
- Το ανάχωμα του φράγματος.
- Ο υπερχειλιστής.
- Η εκτροπή του ποταμού προς τα αρδευτικά δίκτυα και προς την πεδιάδα Μεσσαράς, καθώς και έργα οδοποιίας.
2ον. Αγωγός μεταφοράς νερού, μήκους 18,6 χλμ., συμπεριλαμβανομένων και δύο σηράγγων μήκους 3,4 χλμ., από το φράγμα Πλατύ προς τη Μεσσαρά.
3ον. Αρδευτικό δίκτυο, εντός των ορίων της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Πλατύ, το οποίο θα καλύπτει την άρδευση – σε καθαρή έκταση – 45.000 στρεμμάτων, αξιοποιώντας το νερό από τον ταμιευτήρα του φράγματος.
Το συνολικό έργο αποτελείται από 24 ανεξάρτητα αρδευτικά δίκτυα, 23 δεξαμενές αναρρύθμισης και 20 αντλιοστάσια.
Παράλληλα, θα εκκινήσει ο τεχνητός εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα της πεδιάδας της Μεσσαράς, με στόχο τη σταδιακή αποκατάστασή του, ενώ θα επιτευχθεί και η αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη του φράγματος περιοχών.