Ώρα… πιστοποίησης για το γραμβουσιανό σταμναγκάθι που παρότι η καλλιέργειά του ξεκίνησε στον κάμπο δυτικά της κωμόπολης της Κισσάμου συνεχίζεται να πουλιέται σε τιμές χαμηλές για τον παραγωγό. Ο δραστήριος Αγροτικός Συνεταιρισμός Γραμβούσας ξεκίνησε πριν μία τριετία μια προσπάθεια προκειμένου να συστήσει Ομάδα Παραγωγών Σταμναγκαθιού, κάτι που όμως δεν ευδοκίμησε.
Ωστόσο όμως μας εξηγεί ο γεωπόνος του συνεταιρισμού κ. Γιώργος Πρεκατσάκης «η πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης είναι το διαβατήριο για το προϊόν. Δυστυχώς οι παραγωγοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Η μάζα του σταμναγκαθιού που παράγεται φεύγει στη λαχαναγορά και όχι σε αγορές που θα μπορούσαν να το εκτιμήσουν και να δώσουν μια υπεραξία στο προϊόν». Ο ίδιος επισημαίνει πως ο συνεταιρισμός αν είχε την αναγκαία στήριξη από το αρμόδιο Υπουργείο και τις υπηρεσίες του, έχει και τη τεχνογνωσία και τις επαφές με τα πανεπιστήμια ώστε να συνταχθεί ο απαραίτητος φάκελος για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα ώστε το προϊόν να γίνει ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
«Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια Ομάδα Παραγωγών, για μια σειρά από λόγους καθυστέρησε η διαδικασία, ήλθε και ο covid και ο Συνεταιρισμός δεν μπορεί να “σηκώσει” το κόστος έχοντας να αντιμετωπίσει τις δικές του επισφάλειες» τονίζει ο κ. Πρεκατσάκης.
Η περιοχή της Γραμβούσας ήταν η πρώτη όπου καλλιεργήθηκε το σταμναγκάθι οργανωμένο και σε μεγάλες εκτάσεις. «Το γεωγραφικό περιβάλλον της περιοχής είναι ιδανικό για να παράξει προϊόντα όπως το σταμναγκάθι. Ο θαλασσινός αέρας ο ήπιος χειμώνας δημιουργούν ιδιαίτερες συνθήκες εδώ στη Γραμβούσα για την καλλιέργεια του. Προσωπικά έχω φάει σταμγνακγκάθι που έχει καλλιεργηθεί σε διάφορα σημεία της χώρας και μετά λόγου γνώσης μπορώ να πω ότι δεν είναι το ίδιο με το γραμβουσιανό σταμναγκάθι» υπογραμμίζει ο γεωπόνος.
Ο Συνεταιρισμός της Γραμβούσας είχε παρουσιάσει το προϊόν στην έκθεση Fruit Logistica του Βερολίνου. « Σε όλους φάνηκε πολύ ιδιαίτερο προϊόν , πέρα από τους Κύπριους δεν είχαν ιδέα ότι αυτό το προϊόν είναι βρώσιμο» λέει ο κ. Πρεκατσάκης.
Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΌΝΤΟΣ
Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι οι Ιταλοί έχουν πιστοποιήσει ως δικό τους προϊόν το σταμναγκάθι και τους πόρους του ο κ. Πρεκατσάκης δηλώνει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
«Το σταμναγκάθι είναι ενδημικό είδος σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου και κυρίως σε Μάλτα, Σικελία, Λιβύη, Σαρδηνία, αλλά δεν το καλλιεργούν.
Το σταμναγκάθι καλλιεργείται εδώ στην Κρήτη και λιγότερο στην υπόλοιπη Ελλάδα Οι Ιταλοί ραδίκια (cichorium intypus) έχουν κατοχυρώσει στη λίστα με τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης της Ε. Ε. 4 διαφορετικά λαχανικά τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το σταμναγκάθι (cichorium spinosum) το οποίο ναι μεν ανήκει στο ίδιο γένος (cichorium) αλλά όχι στο ίδιο είδος (spinosum).
Μορφολογικά μοιάζουν όσο μοιάζει ένας… πίθηκος με έναν άνθρωπο. Κανένας δεν έχει πιστοποήσει το σταμναγκαθι, ούτε τους ασκολύμπρους ουτε κανένα άλλο από τα άγρια λαχανευόμενα είδη της Μεσογείου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να γίνει κάτι τέτοιο και πιστεύω ότι πρέπει να το κάνουμε εμείς. Εαν έχουν όρεξη οι αρμόδιοι μπορούν να βοηθήσουν ώστε να καταθέσουμε τον φάκελο για σταμναγκάθι ονομασίας προέλευσης» αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά τα δικά τους ραδίκια ο κ. Πρεκατσάκης μας δείχνει μια σειρά από φυλλάδια και έντυπα που δίνουν στις εκθέσεις τροφίμων. Από επιστημονικά έντυπα μέχρι τσελεμεντέδες για πώς μαγειρεύονται τα ραδίκια τους. «Ένα ραδίκι που έχουν στη Βενετία ξεκίνησαν να το καλλιεργούν με 200 στρ. και σήμερα είναι ένα πιστοποιημένο προϊόν!
Βγάζουν μια υπερηφάνεια για τα προϊόντα μας κάτι που εμείς δεν το κάνουμε και είναι πολύ κρίμα» καταλήγει .
Το γραμβουσιανό σταμναγκάθι
- Καλλιεργήσιμα στρέμματα 300
• Τιμή για τον παραγωγό από 2 έως 4 ευρώ
• Κόστος παραγωγής άνω του 1 ευρώ
• Παραγωγή. 2-3 φορές το χρόνο
Πηγή: haniotika-nea.gr