Σ΄ ένα προσκυνηματικό χώρο της Μεσαράς και ολόκληρης της Κρήτης, στον Ιερό Ναό της Αγίας Λίμνης που είναι αφιερωμένος στους Αγίους Δέκα μάρτυρες, αγιάζει κάθε χρόνο τα ύδατα η Ενορία του ομώνυμου χωριού.
Ο Ιερός Ναός βρίσκετε στο δυτικό άκρο του οικισμού, κτίστηκε το 1915 πάνω από τους τάφους των Αγίων που αποκαλύφτηκαν μετά από θαύματα πολλών ετών, και αφού αποξηράνθηκε η λίμνη που υπήρχε στο χώρο αυτό.
Φ’ετος, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και παρά την καλή πρόθεση Κλήρου και λαού, δεν κατέστη δυνατή η μετάβασης στην Αγία Λίμνη, καθώς έβρεχε συνεχώς…
Η ιστορία της «Αγίας Λίμνης»
Στο νότιο δυτικό άκρο του χωριού στη θέση ονομαζόμενη αλωνιού οι κάτοικοι είχαν κατασκευάσει μια μικρή λίμνη η οποία γέμιζε από τον ποταμό Ληθαίο της Κεράς όπου πότιζαν τα ζώα τους. Το νερό που υπήρχε σ΄ αυτήν ήταν μαύρο και ακάθαρτο.
Κατά καιρούς παρατήρησαν οι κάτοικοι ότι το νερό είχε ιαματικές ιδιότητες όπως, κάποιος νεαρός το έτος 1898 έβοσκε τα ζώα κοντά στη λίμνη όταν του μπήκε υψηλός πυρετός τότε του παρουσιάστηκαν οι Άγιοι Δέκα και του είπαν να πάει στη λίμνη να πιει νερό και θα γίνει καλά, έτσι και έγινε πήγε αμέσως και το διηγήθηκε στους γονείς του.
Παρόμοια περίπτωση συνέβη και με άλλο νεαρό και έπραξε ομοίως με τον πρώτο. Σιγά σιγά διαδόθηκε και έτρεχαν και έτρεχαν οι κάτοικοι όλων των κοντινών επαρχιών και ολοκλήρου της Κρήτης έπιναν, λουζόντουσαν και θεραπευόταν.
Τότε οι προύχοντες του χωριού κάλεσαν τον Ευμένιο πνευματικό της Ι. Μονής Κουδουμά για να πάρουν σωστές πληροφορίες περί του μαρτυρίου όπου και διαπίστωσαν την αλήθεια.
Όταν το 1902 ήρθε στους Αγ. Δέκα ο επίσκοπος Αρκαδίας Βασίλειος Μαρκάκης ακούγοντας τις διηγήσεις για τα θαύματα, αποφάσισε να αποξηράνει την ΄΄Αγία Λίμνη΄΄ τότε αποκαλύφτηκαν οι τάφοι των Αγίων, και πάνω από αυτούς ανήγειρε μια μικρή εκκλησία βυζαντινού ρυθμού εις μνήμη των Αγίων Δέκα. Επικράτησε όμως να λέγεται ΄΄Αγία Λίμνη΄΄. Είναι ο σημερινός ναός που βρίσκετε πάνω από τους τάφους των Αγίων.
(Φωτογραφία: Αρχείο)