Κείμενο του αείμνηστου Μιχάλη Ανδριαννάκη*
Δεκαπενταύγουστος.
Ας ξεφύγουμε από την καθημερινή μιζέρια και την κατάθλιψη.
Ας θυμηθούμε τα δικά μας.
Σε όλη τη χώρα οι εκκλησίες της Παναγίας θα γεμίσουν τη Δευτέρα, ο κόσμος θα καταθέσει την αγάπη του στη Μεγάλη Μητέρα, θα γιορτάσει στα χιλιάδες πανηγύρια, ξέγνοιαστος, χωρίς να σκέφτεται τι τον περιμένει.
Εκατοντάδες οι παραστάσεις της Παναγίας και της Κοίμησής της στα 1000 τοιχογραφημένα εκκλησάκια της Κρήτης, που διακοσμήθηκαν στα χρόνια κυρίως της Βενετοκρατίας από τους Κρητικούς Ζωγράφους, με τη χορηγία ευσεβών αρχόντων, ιερωμένων, λαϊκών, ή ολόκληρων χωριών.
Ανάμεσά τους η Παναγία στη Σκλαβοπούλα, από όπου η παράσταση της Πλατυτέρας (β΄μισό του 14ου αιώνα) έργο ενός εξαίρετου ζωγράφου, που φέρνει στο νησί τις εξελίξεις της Παλαιολόγειας τέχνης με τη χορηγία της μεγάλης οικογένειας Καλλέργη.
Πρωιμότερη, στις πρώτες δεκαετίες του ίδιου αιώνα, είναι η τοιχογράφηση του ναού του Αγίου Ιωάννη των Δελιανών Κισάμου, από όπου η παράσταση της Κοίμησης, που συντηρείται τα τελευταία χρόνια από την 28η ΕΒΑ. Πρόκειται για έργο του δραστήριου ζωγράφου Θεόδωρου-Δανιήλ Βενέρη, που μαζί με τον ανηψιό του Μιχαήλ, διακόσμησαν ένα μεγάλο αριθμό εκκλησιών της Δυτικής Κρήτης.
Οι εργασίες ολοκλήρωσης της συντήρησης θα συνεχιστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.
* Ο κ. Μιχάλης Ανδριανάκης ήταν Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων (+ 2024)