Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στην εξέλιξή της μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, αναφέρθηκαν ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (03.01.2022) στον ΣΚΑΪ.
«Τις επόμενες μέρες περιμένουμε να δούμε μια συνεχιζόμενη αύξηση», δήλωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, απαντώντας στο ποιες είναι οι εκτιμήσεις του για τον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Σημείωσε δε ότι η κορύφωση του πανδημικού κύματος στις 19 με 22 Ιανουαρίου με 65.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα μοντέλα.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ τόνισε επίσης ότι τα κρούσματα κορονοϊού μπορεί να φτάσουν μια ημέρα ακόμη και 80.000. Για να επιβεβαιωθούν όμως οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων, όπως εξήγησε θα πρέπει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί να διατηρηθούν έως τις 30 Ιανουαρίου.
Μετά την κορύφωση του κύματος πάντως, δεν αναμένεται – όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης – σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά κάθετη πτώση τους.
Μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού αυτή τη στιγμή. Το τελευταίο πάντως 15ήμερο, από τις 16 Δεκεμβρίου έως και την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές.