Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε στην ομιλία του στη Βουλή ο Πρόεδρος Κ.Ο. της «Νίκης», Δημήτρης Νάτσιος στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις πυρκαγιές.
Η ομιλία ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας το φετινό καλοκαίρι ως Γολγοθά και μαρτύριο για πολλούς συμπατριώτες μας και τα ζητήματα διαχείρισης των πυρκαγιών αυτονόητα.
Αφού αναφέρθηκε σε κάποια στατιστικά στοιχεία για τις φετινές πυρκαγιές, σημείωσε ότι κλιμάκια του κόμματος πραγματοποίησαν αυτοψίες στον Έβρο, στην Αττική και νωρίτερα και στην Αγχίαλο, για να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μαρτυρίες κατοίκων, όσο και σε εκθέσεις των υπηρεσιών που μιλάνε για εμπλοκή παράνομων μεταναστών και υποστήριξε ότι αν το κράτος φύλαττε σωστά τα σύνορα, όλα αυτά ίσως να είχαν αποφευχθεί. Σήμερα, οι περισσότερες υπηρεσίες του νομού (Αστυνομία, Στρατός, Συνοριοφυλακή, Δομές Υγείας, Δικαστήρια, Πυροσβεστική, Τροχαία…) ασχολούνται με την λαθρομετανάστευση και τα απόνερά της, τόνισε. «Αλήθεια, η εξ Ανατολών γείτων, όπου κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί δημοσίως διάφοροι παρακρατικοί να αυτοδιαφημίζονται ως εμπρηστές ελληνικών δασών, έχει άραγε κάποιο συμφέρον από την όλη εξέλιξη στην ελληνοτουρκική μεθόριο; Εσείς ο ίδιος κύριε πρωθυπουργέ μιλήσατε για «υβριδική απειλή». Από ποιούς εννοείτε; (…) Πριν από λίγες μόλις ώρες, οι απόγονοι των σφαγέων και εμπρηστών της Σμύρνης και όλης της μαρτυρικής Μικρασίας, πανηγύριζαν την επέτειο της γενοκτονίας και του ξερριζωμού των Ελλήνων από την πανάρχαια κοιτίδα τους. Το ΝΑΤΟ διά στόματος του τουρκόδουλου Στόλτενμπεργκ τους έστειλε και συγχαρητήρια. Με αυτούς θα κάνετε διάλογο για το Αιγαίο;» αναρωτήθηκε.
Όσον αφορά το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, επισήμανε ότι ένα σοβαρό κράτος, θα είχε εξετάσει τι δεν πάει καλά από το 1998 που η ευθύνη δασοπυρόσβεσης πέρασε από την Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, και έτι περαιτέρω από το 2010 όπου οι αρμοδιότητες της Αγροφυλακής περιήλθαν στο τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
«Ένα σοβαρό κράτος θα φρόντιζε να αναπτύξει εγχώρια «μη επανδρωμένα εναέρια αεροχήματα», τα γνωστά UAV, προκειμένου να μπορεί να επιτηρεί συνεχώς τα δάση μας με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο. Σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει ούτε ένα UAV υπό τον επιχειρησιακό της έλεγχο και για πρόληψη και εν καιρώ πυρκαγιών, ώστε να μπορεί στρατηγικά να συντονίζει τα μέσα της. Αναγκάζεται να χρησιμοποιεί Ελικόπτερα, που και κοστίζουν πολύ περισσότερο και δεν μπορούν να πετούν συνεχώς» τόνισε και τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των Ελλήνων επιστημόνων για κατασκευή των δικών μας UAV.
«Ένα σοβαρό κράτος δεν θα χρησιμοποιούσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και κορυφαίων Υπουργών και Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα προσπαθούσε εν μέσω θέρους να συλλέγει κάθε πιθανή πληροφορία για την δράση επίδοξων εμπρηστών.
Ένα σοβαρό κράτος θα φρόντιζε να επισκευάζει τα πυροσβεστικά του αεροσκάφη στην Ελλάδα για να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όχι να τα στέλνει για συντήρηση στην Γαλλία. Θα ανέθετε τον εκσυγχρονισμό τους στην πολύπειρη Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και δεν θα αγνοούσε τις προτεινόμενες λύσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος να γνωρίζει τί απαιτείται.
Ένα σοβαρό κράτος σε μία πυρκαγιά, θα προστάτευε τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις του Κράτους, όπως είναι τα νοσοκομεία και τα στρατόπεδα με αποθήκες πυρομαχικών και δεν θα είχαμε τα θλιβερά, αλλά και ανήκουστα αποτελέσματα της Αγχιάλου. Αλήθεια σε ένα πόλεμο ο εχθρός τι περισσότερο θα μπορούσε να καταστρέψει; Θα μάθει ποτέ ο Ελληνικός Λαός τελικά τι καταστράφηκε στην Αγχίαλο; Τελικά δεν είστε επιτελικό κράτος, αλλά μυστικοπαθές κράτος» σημείωσε ο κ. Νάτσιος.
«Ένα σοβαρό κράτος θα γνώριζε ποιος κυκλοφορεί και διανυκτερεύει μέσα σε δάσος και θα έπαιρνε αμέσως μέτρα για την απομάκρυνσή του. Εάν το έκανε αυτό, δεν θα είχαμε τους 18 άτυχους απανθρακωμένους στην Δαδιά. Τέλος ένα σοβαρό κράτος θα διέθετε τα όποια κονδύλια αναδάσωσης στους αρμόδιους φορείς και την δασική Υπηρεσία και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ που και την γνώση δεν έχει, αλλά και δημιουργεί εύλογες υποψίες κακοδιαχείρισης», δήλωσε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για φυγομαχία και χαρακτήρισε εγκληματική την καθολική εκκένωση των απειλούμενων οικισμών. «Δυστυχώς το “εκκενώστε” είναι το νέο σύνθημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Είδαμε πρωτόγνωρα πράγματα: να εκκενώνεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Γηροκομείο, ακόμη και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αλήθεια, πού ξανακούστηκε εκκένωση νοσοκομείου, ούτε σε πόλεμο δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!», ανέφερε.
Στη συνέχεια αναρωτήθηκε πώς γίνεται η κλιματική αλλαγή που επικαλείται η κυβέρνηση να αφορά μόνο τη χώρα μας και όχι τις γειτονικές χώρες που δεν υπέστησαν τόσο μεγάλες καταστροφές παρόλο που έχουν μεγαλύτερη έκταση.
Κατόπιν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει στοιχεία από τον ελληνικό λαό, όπως για παράδειγμα ότι η Σαμοθράκη έμεινε χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς επικοινωνίες (internet) και χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση καθώς και ότι στον Έβρο τραυματίστηκαν 3 στρατιωτικοί όταν η φωτιά απείλησε αποθήκες πυρομαχικών.
Σχετικά με την αξιοποίηση του δασικού πλούτου, ανέφερε ότι το κάθε δάσος κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως «ταμειακή μηχανή» που θα προσφέρει παχυλά έσοδα, μέσω της άγριας εκμετάλλευσής του, υπό το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης. «Ωστόσο μέχρι τώρα το μόνο που βλέπουμε είναι “μαύρη ανάπτυξη” στο χρώμα του κάρβουνου» επισήμανε.
Αντίθετα εξήρε το έργο της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της αστυνομίας και των εθελοντών και υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει αμέσως για την ανακούφιση όλων των πυρόπληκτων, να προβεί στην αποζημίωση των περιουσιών τους και να υλοποιήσει ένα σχέδιο άμεσης αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων. Για το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών, πρέπει επιτέλους να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη, να συσταθεί και πάλι ο θεσμός του Δασοφύλακα, να σταματήσει το χάος αρμοδιοτήτων και να υπάρχει ένας στρατηγικός φορέας για τα δάση μας που θα αναλάβει την συνολική τους διαχείριση, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων γύρω από τα δάση.
«Δεν πρέπει οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να φύγουν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό, αποδεχόμενοι ότι στον τόπο τους στον Έβρο δεν υπάρχει καμία ελπίδα και προοπτική», τόνισε.
«Όπως κάθε συμφορά που βρίσκει τον άνθρωπο έχει πνευματικό υπόβαθρο, έτσι και με τις πυρκαγιές πρέπει να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια μέσα μας. Η ρίζα του κακού ξεκινά από την καμένη γη που φέρουμε μέσα μας. Το κακό εξωτερικεύεται όλο και περισσότερο στο περιβάλλον μας, γιατί χάσαμε την αγάπη στον πλησίον μας, στον τόπο μας, στις κοινές μας αξίες και τα ιδανικά που θα έπρεπε να μας ενώνουν. Όσο ασφυκτιούμε από έλλειψη πνευματικού οξυγόνου, τόσο δηλητηριάζεται και ο φυσικός αέρας που μας περιβάλλει», κατέληξε.
Πηγή: ertnews.gr