Υλικά
Για τα φύλλα
350 γρ. αλεύρι δυνατό
30 ml έ.π. ελαιόλαδο
140 ml νερό
1 κ.σ. ξίδι
1 κ.γ. αλάτι
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
1.200 γρ. χταπόδι φρέσκο
2 κ.σ. ξίδι
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
150 γρ. σάλτσα ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνη
1 πορτοκαλόφλουδα
1 μικρό ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαντζουράνα αποξηραμένη
100 γρ. ρύζι καρολίνα
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Διαδικασία
Ζύμη: Ζυμώνουμε σε μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Γέμιση: Βάζουμε το χταπόδι με το ξίδι σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά και να μαλακώσει. Κατόπιν το ψιλοκόβουμε και το σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μαζί με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, 200 ml νερό, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, τη φλούδα, αλάτι και πιπέρι, σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τον μάραθο, τη μαντζουράνα και το ρύζι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη, πασπαλίζουμε τα ζυμαράκια με αρκετό νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα για ταψί δ. 30 εκ. Σε καλά λαδωμένο ταψί απλώνουμε τα 3 φύλλα, τα οποία ένα-ένα τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, τα οποία δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά στους 180°C στη χαμηλή θέση του φούρνου και σερβίρουμε ζεστή.
Πηγή: olivemagazine.gr