Είπα να συνεχίσουμε τα σαρακοστιανά μας εδέσματα με ένα πεντανόστιμο χταποδοπίλαφο!
Τόσο η βασική ύλη (το χταπόδι) όσο και τα παρελκόμενα είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους άρα νομίζω ότι μπορεί να το κάνουμε όπου και να βρισκόμαστε …
ΥΛΙΚΑ
2 χταπόδια
Ρύζι (με αναλογία 1 ποτήρι ρύζι/3 ποτήρια ζωμό)
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα και μια κουταλιά
σάλτσα πελτέ
1 ποτήρι κρασί (λευκό ή κόκκινο)
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά και το βράζουμε μόνο με το νερό του στην κατσαρόλα μαζί με λίγο λάδι και λίγο αλάτι.
Μετά το κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
Βάζουμε το λάδι και το χταπόδι στην κατσαρόλα, το γυρίζουμε 2-3 φορές και το σβήνουμε με το κρασί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το οποίο και έχουμε ξύσει, το γυρίζουμε και αυτό κάνα δυο φορές και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ, που τον έχουμε διαλύσει ελαφρώς με νερό. Ψήνουμε καλά το χταπόδι, ρίχνουμε το πιπέρι και το αλάτι και το αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.
Στο ζωμό φτιάχνουμε το πιλάφι (η αναλογία είναι 1 ποτήρι ρύζι/3 ποτήρια ζωμό). Μόλις πάρει βράση το ζουμί ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Όταν είναι μισοψημένο το ρύζι, ρίχνουμε μέσα το χταπόδι και τα βράζουμε ακόμη πολύ λίγο (να μην έχει απορροφήσει όλα του τα υγρά το ρύζι).
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Σε 10 λεπτά είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Πηγή: psarotopos.blogspot.gr