Για το χταπόδι:
1300 με 1500 γρ. πλοκάμια χταποδιού
250 γρ. κόκκινο κρασί
200 γρ. ξύδι μπαλσάμικο
80γρ. ελαιόλαδο
Χυμό από 2 πορτοκάλια
150 γρ. κρεμμύδι
100 γρ. φινόκιο
10 γρ. σκόρδο
5 γρ. κόκους πιπέρι
3 φύλλα δάφνης
Για τη σαλάτα κινόα:
400 γρ. κινόα
80 γρ. πιπεριά κίτρινη
80 γρ. πιπεριά πράσινη
80 γρ. πιπεριά κόκκινη
80 γρ. ντομάτα καρεδάκι ξεφλουδισμένη
60 γρ. ελιές μαύρες
50 γρ. αγγουράκι τουρσί
30 γρ. κάπαρη
50 γρ. φρέσκο κρεμμύδι
10 γρ.μαιντανό
10 γρ. σχοινόπρασο
Χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
70 γρ. λευκό μπαλσάμικο
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Για το χαταπόδι:
Βάζουμε σε ένα ταψί κομμένα σε φέτες τα: κρεμμύδι, σκόρδο, φοινικιά και από επάνω βάζουμε τα πλοκάμια από το χταπόδι.
Προσθέτουμε επάνω όλα τα υπόλοιπα υλικά και σκεπάζουμε καλά με ένα αλουμινοχαρτο.
Ψήνουμε στους 170c για 1,5 ώρα περιπου.
Όταν είναι έτοιμο κόβουμε σε κομμάτια και το περνάμε από σχάρα, εάν έχουμε ή από ένα τηγάνι.
Για την κινόα:
Βράζουμε την κινόα για 5 λεπτά.
Έπειτα τη στραγγίζουμε, τη βάζουμε σε μια μπασιά σκεπασμένη με μια μεμβράνη, για 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να κρυώσει.
Στη συνεχεία προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμενα, το λευκό μπαλσάμικο, το χυμό και το ξύσμα από 2 λεμόνια, αλάτι και πιπέρι.
Για το σερβίρισμα:
θα χρειαστούμε ένα dressing μπαλσάμικο
100γρ μπαλσάμικο
25γρ μουστάρδα
40 γρ μέλι
250 γρ ελαιόλαδο
3 γρ αλάτι
Τη συνταγή έστειλε στο “e-mesara.gr” ο κ. Γιώργος Ψαρουδάκης που είναι από το Καστέλλι της Μεσαράς, ζει στο Ηράκλειο και εργάζεται σε ξενοδοχειακές μονάδες ως Executive Chef.