Υλικά
1,5 κ. χταπόδι
1.200 γρ. πατάτες σε μέτρια κομμάτια
1 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
5 κόκκοι μπαχάρι
5 κόκκοι πιπέρι
1 ξερό φύλλο δάφνης
2 μεγάλα κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι, κόβουμε, πλένουμε και χωρίζουμε στα δύο την κουκούλα και χωρίζουμε τα πλοκάμια. Βάζουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα σε κατσαρόλα με το φύλλο της δάφνης, το μπαχάρι και το άκοπο πιπέρι και ρίχνουμε 1 φλ. καυτό νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα στραγγιστά και κρατάμε στην άκρη το ζουμί του αφού αφαιρέσουμε τη δάφνη, το μπαχάρι και το πιπέρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βάζουμε σε ταψάκι τις πατάτες, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, 1 κ.γ. αλάτι, ½ φλ. από το ζουμί του χταποδιού και 1 ½ φλ. καυτό νερό. Βάζουμε επάνω το χταπόδι ολόκληρο και ταχτοποιούμε ανάμεσα τα κλωνάρια του δεντρολίβανου. Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά. Για να σερβίρουμε, μεταφέρουμε το φαγητό με το ταψί στο τραπέζι, χωρίζουμε τα πλοκάμια και τα μοιράζουμε στα πιάτα βάζοντας δίπλα τις πατάτες.
Πηγή: athinorama.gr – Α.Τ.