Υλικά
Μερίδες: 4-5
- 500 γρ. χταπόδι, καθαρισμένο, χωριστά τα πλοκάμια από την κουκούλα του
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 4 μεγάλα παντζάρια (μόνο οι βολβοί), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές κυδωνάτες φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
- 70 ml ξίδι
- 3 φύλλα δάφνης
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελάχιστο καυτερό μπούκοβο
Διαδικασία
- Για το χταπόδι με παντζάρια ξεκινάμε ως εξής: σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν καλά, ανακατεύοντας όμως συχνά για να μην καούν.
- Προσθέτουμε τα παντζάρια και τα σκόρδα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Ρίχνουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μια-δυο φορές μέχρι να αλλάξει χρώμα και σβήνουμε με το ξίδι.
- Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι, και προσθέτουμε τις δάφνες, το κύμινο, το πιπέρι και το μπούκοβο.
- Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
- Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν καλά με τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι και το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του.
- Αν χρειαστεί, προσθέσουμε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο ζεστό νερό, με φειδώ όμως. Καλό είναι το φαγητό να μαγειρευτεί στα υγρά του χταποδιού.
- Αν στο τέλος τα παντζάρια «κρατάνε», βγάζουμε το χταπόδι και τα μαγειρεύουμε μόνα τους μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό.
- Το χταπόδι με παντζάρια σερβίρεται ζεστό.
Πηγή: gastronomos.gr