Υλικά
Χταπόδι 1 1/2 φρέσκο ή κατεψυγμένο
Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ μεγάλο κομμένο σε μισές ροδέλες
Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένο
Ξύσμα λεμονιού από 1 τεμ
Λεμόνι 1 1/2 τεμ τον χυμό τους
Ελαιόλαδο 4 κουταλιές σούπας
Λευκό κρασί 1 ποτήρι κρασιού
Αλάτι – πιπέρι
Οδηγίες
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι.
Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα βαθιά να βράσει σε μέτρια φωτιά χωρίς νερό για περίπου 10 λεπτά.
Το αποσύρουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσει ελαφρώς.
Αν θέλουμε κρατάμε ένα ποτήρι του νερού από το ζουμί που δημιουργήθηκε στην κατσαρόλα.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μισές ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια.
Σοτάρουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι με το σκόρδο ελαφρώς και προσθέτουμε τα κομμάτια χταποδιού.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε νερό τόσο όσο ίσα να σκεπαστεί το χταπόδι (εδώ μπορούμε να προσθέσουμε το ζουμί που κρατήσαμε προηγουμένως) και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Αφήνουμε να βράσει και να μαλακώσει.
Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά.
Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό.
Πηγή: chefoulis.gr