Υλικά:
1 κιλό χταπόδι,
1 μικρό κρεμμύδι,
½ φλιτζάνι λάδι,
1 φλιτζάνι κρασί,
3-4 ντομάτες,
1-2 φύλλα δάφνη,
πιπέρι.
Εκτέλεση:
Αφού πλύνουμε καλά το χταπόδι, αφαιρούμε το στόμα, τα μάτια και το μελάνι από το στομάχι.
Το κόβουμε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό να βράσει μόνο με τα δικά του υγρά, σκεπασμένο και σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου.
Όταν μαλακώσει, στραγγίζουμε το νερό (το κρατάμε στην άκρη γιατί μπορεί να μας χρειαστεί) και προσθέτουμε το λάδι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Μόλις πάρουν μία βράση, τα σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες και τη δάφνη.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει τελείως και να δέσει η σάλτσα του.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό του χταποδιού ή λίγο ακόμα κρασί, όχι όμως νερό γιατί το χταπόδι θα σφίξει..
Πηγή: rethymnoguide.gr