Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χριστουγεννιάτικος λευκός κορμός

24/12/2023
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Χριστουγεννιάτικη κοτόσουπα
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά Συνταγής

Για το παντεσπάνι

6 αυγά χωρισμένα (σε θερμοκρασία δωματίου)

110 γραμμ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

125 γραμμ. κουβερτούρα λιωμένη

25 γραμμ. κακάο

30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη μου σοκολάτα

300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

300 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

150 γρ. γάλα πλήρες

Για το λευκό γλάσο

3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου

2 πρέζες αλάτι

450 γρ. ζάχαρη

120 γρ. κρύο νερό

1½ κ.σ. μέλι

1½ κ.γλ. υγρή βανίλια

Εκτέλεση

Λευκός Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα, αφράτο παντεσπάνι και βελούδινη μους σοκολάτας.

Για το παντεσπάνι σοκολάτας

Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 160ºC στον αέρα. Βουτυρώνουμε ρηχό ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα αφήνουμε στην άκρη.

τα υλικά για το παντεσπάνι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι σε ένα μπολ. Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μέση ταχύτητα για 2-3′ τα ασπράδια να πυκνώνουν και να κάνουν κορυφές που στέκονται. Όταν αφρατέψει καλά η μαρέγκα ρίχνουμε βροχηδόν τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ σε συνταγή ταχύτητας για 1′ να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει ελαστική.

Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη κουβερτούρα και σταματάμε το μίξερ. Κοσκινίζουμε στο μείγμα το αλεύρι με το κακάο. Αναδιπλώνουμε με μια μαλακή σπάτουλα απαλά για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας. Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μείγμα και ψήνουμε στη μέση σχάρα για 10′-12′ να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.

Για τη μου σοκολάτα

Η κρέμα πρέπει να είναι κρύα. Χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρυα κρέμα σε παχύρρευστη μορφή. Να κάνει κορυφές που στέκονται. Αφήνουμε στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα. Βάζουμε σε μπολ την κουβερτούρα. Μόλις βράσει τη γάλα το ρίχνουμε στη σοκολάτα. Σκεπάζουμε το μπολ με τη σοκολάτα και το καυτό γάλα. Αφήνουμε 1′ λεπτό να σταθεί και να ανακατευθεί καλά να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μείγμα λείο, γυαλιστερό και πυκνό. Αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της λιωμένης σοκολάτας.

Λίγη λίγη προσθέτουμε την χτυπημένη κρέμα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα σοκολάτας για μισή ώρα.

Για το λευκό γλάσο

Θα χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί. Στο μπολ του μπεν μαρί βάζουμε όλα τα υλικά. Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα για 7′ συνεχόμενα. Το μίγμα θα πάρει 3 φορές τον όγκο του. Θα φουσκώσει πολύ, θα γυαλίσει και θα γίνει ελαστικό και σφιχτό. Το βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστική στο ψυγείο μέχρι να γαρνίρουμε.

Γεμίζουμε το παντεσπάνι με μου, τυλίγουμε και διακοσμούμε με το λευκό γλάσο. Πασπαλίζουμε με φιστίκια, κροκάν η κόκκινα φρούτα.

Μυστικά για τον κορμό Χριστουγέννων

-Το παντεσπάνι μπορείτε να φτιάξετε δύο με τρεις ημέρες πριν. Αφού κρυώσει τελείως, θα σκεπάσετε-γύρω όλο το ταψί με μεμβράνη και θα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα κρατήσει την υγρασία του.

-Αν σπάσει το παντεσπάνι σε κάποιο σημείο την ώρα που τυλίγεις σε ρόλο, κολλήστε το πιέζοντας πάνω στη δική μου. Δεν υπάρχει πρόβλημα.

-Ισιώστε την επιφάνεια στο παντεσπάνι πριν το ψήσετε ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος και να ψηθεί ομοιόμορφα.

-Για να χτυπηθεί η κρυα κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή, πρέπει να έχει πάνω από 35% λιπαρά. Μόνο έτσι θα διογκωθεί και θα κάνει «σώμα».

-Φτιάξτε τον κορμό μία ημέρα πριν και αφήστε τον στο ψυγείο.

-Πριν σερβίρετε τον κορμό, αφήστε τον να σταθεί για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

-Ο κορμός που θα περισσέψει διατηρείται στο ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

 

 

Previous Post

Τρουφάκια λευκής σοκολάτας με καρύδα

Next Post

Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με κάστανα

Next Post
Χριστουγεννιάτικη κοτόσουπα

Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με κάστανα

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ