Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός με κάστανα και λευκή σοκολάτα

25/12/2020
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Χοιρινό με πατάτες στο φούρνο
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • ¾ φλιτζανιού αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο
  • 4 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
  • ¼ φλιτζάνι κακάο κοσκινισμένο
  • 2 καψουλάκια βανίλιες
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 125γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ
  • 150ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (έτοιμα από σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Για την επικάλυψη

  • 200γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 350ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200γρ. τυρί κρέμα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κουμπάκια

Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Ρίχνετε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλάτι και τα χτυπάτε σε αφράτη μαρέγκα. Προσθέτετε τη μισή από τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα. Την αδειάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους, τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη. Χτυπάτε για 3-4 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα. Ρυθμίζετε το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και προσθέτετε το αλεύρι λίγο λίγο, εναλλάξ με το κακάο και το λιωμένο βούτυρο. Αφού ενσωματωθούν στη ζύμη, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνετε τη μαρέγκα σε δύο τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.
Καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός μακρόστενου ταψιού 25×35 εκ. με ένα κομμάτι λαδόκολλας και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και στρώνετε στον πάγκο σας μια καθαρή πετσέτα. Πιάνετε το παντεσπάνι από το χαρτί και το αναποδογυρίζετε πάνω στην πετσέτα. Ξεκολλάτε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό, μαζί με την πετσέτα. Αφήνετε να κρυώσει έτσι όπως είναι, ώστε να πάρει σχήμα ρολού το παντεσπάνι.
Ετοιμάζετε και τη γέμιση: Βάζετε την κουβερτούρα σε μπολ και ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος. Πριν πάρει βράση τη ρίχνετε πάνω από τη σοκολάτα και μετά από λίγο ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα.
Στο μεταξύ λιώνετε στο multi τα βρασμένα κάστανα με το λιωμένο βούτυρο, το κονιάκ και το μισό γάλα (θα χρησιμοποιείτε όσο χρειάζεται για να λιώσουν τα κάστανα). Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα της σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.
Ετοιμάζετε και την επικάλυψη του κορμού: Λιώνετε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύετε με το τυρί κρέμα. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μαζί με την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή. Προσθέτετε το μίγμα της σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να σφίξει καλά η κρέμα. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
Ανοίγετε το παντεσπάνι προσεκτικά στον πάγκο και το αλείφετε με τη σοκολατένια κρέμα κάστανου. Το ξανατυλίγετε σε ρολό και το τοποθετείτε σε πιατέλα. Καλύπτετε το ρολό με τη λευκή κρέμα και με ένα πιρούνι δημιουργείτε κατά μήκος του γραμμές. Διακοσμείτε με ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κουφετάκια και αφήνετε στο ψυγείο τον κορμό να σφίξει καλά πριν τον σερβίρετε.
Πηγή: olivemagazine.gr – Ιωάννα Σταμούλου – Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή

 

Previous Post

Τούρτα παγωτό με τα γλυκά των Χριστουγέννων

Next Post

Μπουγάτσα με ρόδι

Next Post
Χοιρινό με πατάτες στο φούρνο

Μπουγάτσα με ρόδι

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ