Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο πιο… hi-tech δάσκαλος!
Ο κ. Χρήστος Χαρμπής, από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών, διατηρεί μία σειρά από blogs, όπου μπορεί να βρει κανείς πολύτιμο υλικό για τα μαθήματα κάθε τάξης, άρθρα εκπαιδευτικών και άλλες πληροφορίες.
Πρόκειται ίσως για τα πιο δημοφιλή blogs στον χώρο τους, έχουν εκατομμύρια επισκέψεις και καθημερινά τα βλέπουν 10.000 άτομα, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές.
Ένας αυτοδίδακτος… δάσκαλος
«Είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος και παιδαγωγός», αναφέρει στην «Π» ο διευθυντής του σχολείου, κ. Κώστας Παραδεισανός. Σημειώνει πως οι μαθητές του κ. Χαρμπή στέλνουν τις εργασίες τους με mail και από τον τρόπο διδασκαλίας του είναι ευχαριστημένοι τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά.
Στα blogs του κ. Χαρμπή υπάρχουν εργασίες των μαθητών από όλη την Ελλάδα, ζωγραφιές, μηνύματα, κατασκευές, τραγούδια, πληροφορίες και εικόνες για τις Αρχάνες, υλικό για τους γονείς, παραμύθια, βίντεο, διαγωνίσματα και απαντήσεις, άρθρα και ο, τι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ο κ. Χαρμπής είναι… ένας απλός δάσκαλος, δηλώνει αυτοδίδακτος, όσο αφορά στη σχέση του με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. «Από μεράκι το κάνω, ενημερώνω κάθε χρόνο τα blogs, προσθέτω υλικό. Η ιδέα μου ήταν να συγκεντρωθεί σε ένα blog ό,τι υλικό υπάρχει για ένα μάθημα. Αυτό χρειάστηκε πολύ χρόνο, πολλή δουλειά, έρευνα για να μαζέψω το υλικό, να το αξιολογήσω, να το κατατάξω και να το ενημερώνω», περιγράφει ο ίδιος.
Μπορεί να δει κανείς εργασίες μαθητών όχι μόνο από την Κρήτη
Στις Αρχάνες διδάσκει τα τελευταία 13 χρόνια ενώ, συνολικά, υπηρετεί 24 χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση.
Ο κ. Χαρμπής στην τάξη του, όπως και πολλοί άλλοι δάσκαλοι σε όλη την Ελλάδα, ανατρέχει καθημερινά στα blogs για να χρησιμοποιήσει υλικό για το μάθημά του.
Η αρχή έγινε πριν από πεντέμισι χρόνια με το blog της Δ’ τάξης του Δημοτικού (http://xristx.blogspot. gr/).
Η τελευταία ενημέρωση έγινε το 2017 και βρίσκεται ανάμεσα στα δύο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ελλάδα στο είδος του.
Το δεύτερο ήταν της Ε’ τάξης, επίσης από τα καλύτερα στην Ελλάδα (http://e-taksh.blogspot.gr/ ), το οποίο έχει βραβευτεί και σε πανελλήνιο διαγωνισμό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (http://etaksh.blogspot.gr/2015/08/7.html).
Τα blogs του είναι από τα πιο δημοφιλή στο είδος τους
Ακολούθησαν της ΣΤ’ (http://st-taksh.blogspot.gr/), και της Γ’ τάξης (http://gtaksh.blogspot.gr/).
Επίσης λειτουργεί ακόμη κι ένα blog με συλλογή άρθρων (http://xristosxarmpis.blogspot.gr/), αυτή τη στιγμή απαριθμεί 4.590 άρθρα κατηγοριοποιημένα, με πρακτικό μενού και άμεση πρόσβαση σε κάθε άρθρο.
Το μάθημα στην τάξη του κ. Χαρμπή γίνεται καθημερινά με τη χρήση υπολογιστή και προτζέκτορα εμπλουτισμένου με τις καλύτερες δυνατότητες, τα παιδιά στέλνουν τις εργασίες τους με mail, τις οποίες τις βλέπουν την άλλη μέρα στην τάξη όλοι μαζί. Μερικές υπάρχουν στην παρακάτω διεύθυνση http://e-taksh.blogspot.gr/p/2015-2016.html.
Συγκινητικά μηνύματα
Εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς από όλη την Ελλάδα έχουν ως πολύτιμο συνεργάτη τους τα blogs του κ. Χαρμπή.
Τα μηνύματα που του στέλνουν οι συνάδελφοί του, και όχι μόνο, είναι ενδεικτικά της απήχησης που έχει:
«Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χάρηκα όταν σε ανακάλυψα τυχαία! Θα είσαι πάντα μέσα στην καρδιά μου ως ένας ξεχωριστός συνάδελφος και φίλος! Καλή σχολική χρονιά και σύντομα θα τα ξαναπούμε!».
«Συγχαρητήρια, δάσκαλε, με την μεγάλη επιτυχία της ιστοσελίδας. Αξίζει πραγματικά και μας έχει λύσει τα χέρια!»
«Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά!Βρήκα τυχαία το blog και ομολογώ πως μου είναι πλέον απαραίτητο. Χρειάζεται μεγάλο ταλέντο και αφοσίωση για να φτιάξεις κάτι τόσο ολοκληρωμένο! Συνάδελφε, συνέχισε!».
«Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για τις σελίδες. Είχα ενθουσιαστεί πολύ με τη σελίδα σας και σε εποχή κρίσης ήταν μεγάλο βοήθημα. Απλό, κατανοητό και με πολλές ασκήσεις».
«Είναι πολύ σημαντικό το έργο σας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Ο ένας βοηθάει τον άλλο. Σας γράφω για να χαρείτε ότι αυτά που κάνετε δεν πάνε χαμένα. Κάποια παιδιά έχουν ανάγκη το στήριγμά σας. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της Κατερίνας Μυλώνας εδώ