Η επιχειρησιακή ομάδα Biorevaleaf έχει ξεκινήσει την ερευνητική της δραστηριότητα με στόχο την ολοκληρωμένη αναβάθμιση του φύλλου ελιάς ως πηγή φυτοχημικών και θρεπτικών συστατικών. Σκοπός της είναι η προώθηση της κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας.
Σύμφωνα με την sevilla.abc.es η καινοτομία της πρότασης έγκειται στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου κυκλικής και βιώσιμης βιοοικονομίας για τον τομέα της ελιάς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ολοκληρωμένης αξιοποίησης του φύλλου ελιάς, ενός σημαντικού παραπροϊόντος της βιομηχανίας, για την παραγωγή βιοδραστικών ενώσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι ενώσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λειτουργικών ελαιολάδων, με τη χρήση διαδικασιών ζύμωσης και «πράσινων» τεχνικών εκχύλισης.
Επιπλέον, αυτή η ομάδα έργου θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ του τομέα ελαιολάδου και των ερευνητικών οργανισμών, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα επιτρέψουν την αναβάθμιση αυτών των παραπροϊόντων ελιάς, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη οικονομική κερδοφορία. Αυτό θα ωφελήσει τόσο τον τομέα του ελαιολάδου, με την πιθανότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων, όσο και τον τομέα τροφίμων, χάρη στη χρήση αυτής της πηγής φυτικής πρώτης ύλης χαμηλού κόστους για την απόκτηση συστατικών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα συμβάλουν επίσης στην κυκλική βιοοικονομία, δίνοντας μια δεύτερη ζωή στα απόβλητα της ελαιοκαλλιέργειας που παράγονται από τη βιομηχανία ελαιολάδου και συνήθως απορρίπτονται, μειώνοντας έτσι και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Η ομάδα έργου περιλαμβάνει το Κέντρο Έρευνας Λειτουργικών Τροφίμων, το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, την εταιρεία ελαιολάδου Torres Morente και τις Αγροδιατροφικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις της Γρανάδας, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες.
Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε την ιστορία της Φραπελιάς. Επρόκειτο για εκχύλισμα καρπών και φύλλων ελιάς που παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό σαν πανάκεια και θεραπεία πάσης νόσου. Παρ΄όλο το θόρυβο που έγινε, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του εκχυλίσματος και ως εκ τούτου η κατανάλωσή του δεν έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι τα δραστικά συστατικά των φύλλων της ελιάς έχουν στενά όρια ευεργετικής δράσης. Σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι ΚΑΙ επιβλαβή.
Πηγή: olivenews.gr