Την χρησιμοποίηση του ελληνικού ελαιολάδου στους χώρους του τουρισμού και της εστίασης θα έχει στόχο ενημερωτική καμπάνια που θα κάνει η Περιφέρεια Κρήτης. Αν έχει θετικό αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια αναμένεται να αυξηθεί η ζήτησή του ειδικά κατά την τουριστική περίοδο.
Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κρήτης με την Αγροδιατροφική σύμπραξη σε συνεργασία με φορείς του νησιού, Πανεπιστημιακά ιδρύματα, την λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, ετοιμάζει μια στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια για την ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας του κρητικού ελαιόλαδου και την αντικατάσταση της χρήσης των σπορελαίων, ηλιελαίου που γίνεται μέχρι σήμερα σε πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταβέρνες και που οι τιμές τους έχουν «εκτοξευτεί» και φτάνουν ή είναι μεγαλύτερες από αυτές του παρθένου παραδοσιακού κρητικού ελαιολάδου.
Αυτό αποφασίστηκε σε μια πρώτη συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με την συμμετοχή του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη, του Περιφερειακού συμβούλου -Προέδρου της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρου Τζεδάκη, του Προέδρου της λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Αναστασίου Παπαδάκη και των ερευνητών – επιστημόνων, Απόστολου Σπύρου Αν. Καθηγητή του τμήματος χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Γιώργου Φραγκιαδάκη, αντίστοιχα, Αν. Καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, Προϊστάμενος Τομέα Υγιεινής Διατροφής & Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, «θα υπάρξει μια ενημερωτική καμπάνια προς την εστίαση και την φιλοξενία με στόχο την αύξηση της χρήσης του ελαιολάδου. Η σχέση θρεπτικής αξίας και τιμής ήταν πάντα η καλύτερη για το ελαιόλαδο. Τώρα είναι ευκαιρία για μια αύξηση της χρήσης του λόγω της υψηλής τιμής που υπάρχει στο ηλιέλαιο».
Η καμπάνια, όπως αναφέρθηκε, θα ξεκινήσει άμεσα για την προβολή και διάθεση του κρητικού ελαιόλαδου με σκοπό την ορθή και ευρεία χρήση του, ειδικά στις ξενοδοχειακές μονάδες και στους χώρους εστίασης αρχής γενομένης από την φετινή τουριστική σεζόν.
Όπως διαβεβαίωσαν οι επιστήμονες στη συνάντηση, το Κρητικό ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο σε διατροφική αξία και υψηλή ανθεκτικότητα στην Κρητική και δημιουργική κουζίνα και ότι, τώρα ήρθε η ώρα, είναι η κατάλληλη εποχή να γίνει πράξη και να αναδειχτεί περαιτέρω η διατροφική αξία του παραδοσιακού μας ελαιολάδου, που είναι μέρος της Κρητικής φιλοξενίας.