ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
χόρτα γιαχνερά
σπανάκι, μάραθο
2 κρεμμύδια φρέσκα
λάδι, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
500 γραμ. αλεύρι
1 ποτήρι νερό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
ελάχιστο αλάτι, σουσάμι
προαιρετικά τσικουδιά ή λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα χόρτα, το σπανάκι, το μάραθο, τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με το λάδι στο τσουκάλι.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και δυόσμο.
Φτιάχνουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε για 1 ώρα.
Σιγοψήνουμε για 45 λεπτά περίπου τα χόρτα.
Έπειτα τα βάζουμε σε ένα τρυπητό ώστε να στραγγίσουν το λάδι τους. Στη συνέχεια ανοίγουμε το φύλλο, κόβουμε δίσκους 8 εκ. περίπου.
Σε κάθε τέτοιο δίσκο βάζουμε μια μικρή ποσότητα από χόρτα. Κλείνουμε με προσοχή πιέζοντας με ένα καθαρό πιρούνι τις άκρες και δημιουργούμε μισοφέγγαρα.
Τηγανίζουμε τις χορτόπιτες σε άφθονο λάδι και από τις δυο μεριές μέχρι να ροδίσουν καλά.
Η συνταγή είναι της γιαγιάς Βάσως Βελεγράκη
Ηλίας Βελεγράκης
Πηγή: 52dim-irakl.ira.sch.gr