Υλικά για τη ζύμη:
1 ποτήρι του νερού (250 ml) νερό χλιαρό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει, περίπου 1 κιλό)
Υλικά για τη γέμιση
2 κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μάραθο
1,5 κιλό άγρια χόρτα της αρεσκείας μας (σπανάκι, καυκαλήθρες, λάπαθα κτλ)
Αλάτι & Πιπέρι
Ελαιόλαδο και νερό
Εκτέλεση:
- Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη γέμιση. Καθαρίζουμε καλά τα χόρτα και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σωτάρουμε μαζί με τα αρωματικά σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο , αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό (2-3 κ.σ. σούπας) για να μαγειρευτούν ελαφρώς. Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά, μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν τελείως.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλάτι. Προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι και ζυμώνουμε μέχτι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Αν πρόκειται να την ανοίξουμε σε μηχανή ζυμαρικών, την κάνουμε λίγο πιο σκληρή προσθέτοντας αλεύρι.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και την ανοίγουμε με λεπτό πλάστη σε δύο λεπτά φύλλα.
- Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και βάζουμε στο κέντρο, ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε είτε σε σχήμα φάκελου, διπλώνοντας όλες τις άκρες στο κέντρο.
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι, 2 δάχτυλα ελαιόλαδο και αφού κάψει καλά, τηγανίζουμε τα πιταράκια. Τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρουμε.
Πηγή: madameginger.com