Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη*
Μια μικρή ομάδα ορειβατών του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών νωρίς το πρωί στις 7-10-2018 ακολουθήσαμε το αρχέγονο μονοπάτι από τη Χώρα των Σφακιών ή Εμπρόσγιαλος, (σήμερα Ε4) το οποίο διανύει παραλιακά όλο το νότιο Νομό Χανίων και καταλήγει στο Ελαφονήσι. Προορισμός μας ήταν η Αγία Ρουμέλη. Τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια η Χώρα των Σφακιών αποτελεί τουριστικό θέρετρο και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.
Πρώτος σταθμός μας ήταν η μαγευτική παραλία γυμνιστών τα Γλυκά Νερά, η οποία είναι γνωστή παγκοσμίως. Ήπιαμε παγωμένο πεντακάθαρο νερό από τους λάκκους που υπάρχουν στην άμμο, οι οποίοι τροφοδοτούνται από υπόγειο ποτάμι των Λευκών Ορέων.
Το παραλιακό μονοπάτι σχεδόν σε όλη τη διαδρομή του διασχίζει σπανά και άγονα τοπία με ήπιες υψομετρικές διαφορές. Για να πραγματοποιηθεί η πορεία αυτή ζεστές μεσημβρινές καλοκαιριάτικες ώρες που καμινιάζει, είναι πάρα πολύ δύσκολο, γι αυτό και εμείς διαλέξαμε αυτήν την εποχή που έχει δροσιά.
Το Λουτρό είναι αμφιθεατρικά κτισμένο σε ένα κόλπο, την είσοδο του οποίου προστατεύει ένα μικρό νησάκι. Όλα τα οικοδομήματα είναι κάτασπρα με μπλε κουφώματα και η αρχιτεκτονική δομή τους θυμίζει «Κυκλαδίτικο» χωριό. Στο Λουτρό δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία, ούτε είναι γεμάτοι οι δρόμοι με κίνηση, δεν υπάρχουν πολυσύχναστα εστιατόρια, ούτε καν αυτοκίνητα κυκλοφορούν, απλώς γιατί δεν πάει δρόμος. Εξυπηρετείται με πλοίο από τη Χώρα των Σφακιών και με τα πόδια από το πανάρχαιο μονοπάτι που εμείς ακολουθήσαμε. Στο Λουτρό στην Επανάσταση του 1821 ιδρύθηκε η πρώτη Καγκελαρία σε ένα οίκημα που αργότερα στέγασε το Δημοτικό Σχολείο.
Δυτικά πάνω από το Λουτρό στο ύψωμα δεσπόζει ο Τούρκικος Κουλές, που βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Κτίστηκε στη μεγάλη επανάσταση του 1866-69 από τον Αβνή Πασά, μαζί με άλλους 150 σε διάφορα στρατηγικά σημεία της Κρήτης, με σκοπό να αποκόψουν την ενδοεπικοινωνία των επαναστατημένων Κρητικών.
Στη συνέχεια συναντήσαμε τον οικισμό Φοίνικα που είναι κτισμένος σε ένα υπήνεμο όρμο με λίγα μικρά ξενοδοχεία. Στην αρχαιότητα αποτελούσε λιμάνι της αρχαίας πόλης Φοίνιξ και επίνειο της αρχαίας Αραδήν. Ο Φοίνικας αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, γιατί λόγω θαλασσοταραχής προσάραξε στον όρμο, το πλοίο που μετέφερε τον Απόστολο Παύλο στη Ρώμη το 61 μ Χ. (Πράξεις των Αποστόλων σελ.248 Κεφ. κ ζ΄, 14).
Μαγεία, θαυμασμός και έκπληξη μας κυρίευσε αντικρίζοντας την παραλία Μάρμαρα με τους άσπρους βράχους, τα πεντακάθαρα Κρυστάλλινα νερά και τη μαύρη σπειρωτή άμμο. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης σε ένα μικρό ορμίσκο στην έξοδο του άγριου φαραγγιού της Αράδαινας. Εδώ απολαύσαμε το μπάνιο μας, χαλαρώσαμε και συνεχίσαμε την πορεία μας.
Μετά τα Μάρμαρα το παραλιακό μονοπάτι ελίσσεται για δυο και πλέον ώρες σε ένα γυμνό και αφιλόξενο τοπίο, μετά χώνεται στο απέραντο πευκόδασος, που καλύπτει σχεδόν όλο το νότιο μέρος των Λευκών Ορέων. Φθάσαμε στην παραλία στο βυζαντινό ξωκλήσι του Αγίου Παύλου του 10ου αιώνα, με κτήτορα τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο από το Σίβα Μεσαράς, που ασκήτεψε στην περιοχή. Ο ναός είναι κτισμένος με χρωματιστές πέτρες και παρά το ότι βρίσκεται κοντά στην παραλία για πάνω από χίλια χρόνια, αντιστέκεται στη φθορά του αδηφάγου χρόνου. Και μην ξεχνάμε, ότι ο χρόνος είναι ο Κρόνος που τρώει τα παιδιά του.
Στην γραφική Αγία Ρουμέλη φτάσαμε μετά από οκτώ ώρες ευχάριστης πορείας διανύοντας 18 χιλιόμετρα. Ο οικισμός της Αγίας Ρουμέλης είναι κτισμένος στην έξοδο του απείρου κάλλους φαραγγιού της Σαμαριάς και πάνω στην αρχαία πόλη Τάρρα των Δωριέων.
Περπατήσαμε στα βήματα των αρχαίων προγόνων μας σε ιστορικά μέρη ποτισμένα με το αίμα χιλιάδων παλικαριών, που έπεσαν στους Εθνικούς Αγώνες για την Ελευθερία. Τα τοπία είναι αρχέγονα και ανέγγιχτα από την εποχή του Δία λες και έχει σταματήσει ο χρόνος. Σε όλη τη διαδρομή επικρατούσε απέραντη γαλήνη και αρμονία. Στο διάβα μας συναντήσαμε αρκετούς τουρίστες συμβαδίζοντες μαζί μας και άλλους προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Από την Αγία Ρουμέλη διέρχονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες που διασχίζουν το πολυδιαφημισμένο και γνωστότατο σε όλο τον κόσμο φαράγγι της Σαμαριάς. Αυτοκινητόδρομος που να οδηγεί από την Αγία Ρουμέλη στη Χώρα των Σφακιών δεν υπάρχει, μονάχα το αρχέγονο μονοπάτι που περπατήσαμε. Έτσι το πλοίο «ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ» μας μετέφερε στη Χώρα των Σφακιών μαζί με αμέτρητους τουρίστες.
* Ο κ. Μανώλης Δακανάλης είναι Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ