Χοιρινό με ξινόχοντρο

1 λεπτά ανάγνωσης

Aπό τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυθέας

Υλικά

– 1 κιλό χοιρινό από μπούτι ή σπάλα – 350 γρ. ξινόχοντρο
– 2 κρεμμύδια ξερά
– 1 ποτήρι κρασί λευκό
– αλάτι
– πιπέρι
– ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μπουκιές να τσιγαριστεί και αυτό για 5-7 λεπτά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε το αλατοπίπερο και 2 ποτήρια νερό. Χαμηλώνουμε την εστία και αφήνουμε να ψηθεί για 50-60 λεπτά. Προσθέτουμε τον ξινόχοντρο και λίγο νερό εάν χρειάζεται και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να τραβήξει και σερβίρουμε.

Ιστορικό

Τα παλιά χρόνια, ένα από τα πιο γνωστά φαγητά της Κρήτης ήταν ο ξινόχοντρος, δηλαδή ξινισμένο γάλα 2 3 ημερών που το έβραζαν και πρόσθεταν χοντροαλεσμένο σιτάρι και γινόταν ένας παχύς χυλός που μαγειρευόταν και όπως ήταν φρέσκος, αλλά κυρίως αποξηραινόταν σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μπιφτεκιού επί μέρες στον ήλιο.

Ο ξινόχοντρος ψηνόταν με διάφορα κρέατα ή σκέτος σαν σούπα ή ακόμα με μπάμιες, φασολάκια, κουνουπίδι, πατάτες, ρεβίθια και σε γεμιστά ή ντολμάδες. Όπως και αν τον δοκιμάσετε, σίγουρα θα σας αρέσει!

Πηγή: xalkiadakis.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Χοιρινό με ξινόχοντρο

1 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό από μπούτι ή σπάλα, κομμένο σε κύβους 3-4 εκ.
  • 350 γρ. ξινόχοντρος τραχανάς (σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 200 ml κρασί, λευκό, ξηρό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το χοιρινό και τσιγαρίζουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μαγειρεύουμε μέχρι τα υγρά να κοχλάσουν.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό (περίπου 500 ml), χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό. Ρίχνουμε τον ξινόχοντρο (αν έχουν σωθεί τα υγρά, μαζί με τον ξινόχοντρο προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό) και μαγειρεύουμε για ακόμα 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει ο ξινόχοντρος. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, αφήνουμε 10 λεπτά να τραβήξει ο τραχανάς τα υγρά και σερβίρουμε.

Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυθέας Ηρακλείου – gastronomos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Χοιρινό με ξινόχοντρο

1 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό από μπούτι ή σπάλα, κομμένο σε κύβους 3-4 εκ.
  • 350 γρ. ξινόχοντρος τραχανάς (σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 200 ml κρασί, λευκό, ξηρό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το χοιρινό και τσιγαρίζουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μαγειρεύουμε μέχρι τα υγρά να κοχλάσουν.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό (περίπου 500 ml), χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό. Ρίχνουμε τον ξινόχοντρο (αν έχουν σωθεί τα υγρά, μαζί με τον ξινόχοντρο προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό) και μαγειρεύουμε για ακόμα 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει ο ξινόχοντρος. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, αφήνουμε 10 λεπτά να τραβήξει ο τραχανάς τα υγρά και σερβίρουμε.

Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυθέας Ηρακλείου – gastronomos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Χοιρινό με ξινόχοντρο

1 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό από μπούτι ή σπάλα, κομμένο σε κύβους 3-4 εκ.
  • 350 γρ. ξινόχοντρος τραχανάς (σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 200 ml κρασί, λευκό, ξηρό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το χοιρινό και τσιγαρίζουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μαγειρεύουμε μέχρι τα υγρά να κοχλάσουν.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό (περίπου 500 ml), χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό. Ρίχνουμε τον ξινόχοντρο (αν έχουν σωθεί τα υγρά, μαζί με τον ξινόχοντρο προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό) και μαγειρεύουμε για ακόμα 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει ο ξινόχοντρος. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, αφήνουμε 10 λεπτά να τραβήξει ο τραχανάς τα υγρά και σερβίρουμε.

Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυθέας Ηρακλείου – GASTRONOMOS.GR

 

Μοιραστείτε το άρθρο