Υλικά
1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρές μερίδες (Σπάλα ή μπούτι)
1 κιλό Τσιγαριαστά Χόρτα (βρούβες , γλυκοσιρίδες, γαλατσίδες, αγριόπρασα, αρχατζίκοι, καυκαλήθρες, λάπαθα)
1 μάτσο μάραθα
100ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
100ml άσπρο κρασί
2 μέτριες ντομάτες
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε αρκετό νερό και μία κουταλιά αλάτι, αφήνουμε τα χόρτα για 5 λεπτά.
Σουρώνουμε και ρίχνουμε φρέσκο νερό, προσθέτουμε λίγο ξύδι για να απολυμάνουμε τα χόρτα.
Συνεχίζουμε να πλένουμε τα χόρτα αλλάζοντας το νερό για άλλες 2-3 φορές.
Ψιλοκόβουμε το μάραθο και όλα τα υπόλοιπα χόρτα σε μέτρια κομμάτια και κρατάμε στην άκρη για να χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια το χοιρινό, σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με άσπρο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, ρίχνουμε 2 κούπες ζεστό νερό, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μία ώρα.
Το φαγητό μας θα πρέπει να μείνει με ελάχιστο ζωμό.
Όταν περάσει μια ώρα, βάζουμε τα χόρτα, αλατίζουμε ελαφριά και ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστούν κι αυτά.
Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 -20 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά να μελώσει πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Πηγή: kritikes-geuseis.gr