Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας (σπάλα, λαιμός)
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικά)
1 1/2 κιλό σέλινο (ρίζα και φύλλα)
1/2 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια του τσαγιού σπιτικό ζωμό κρέατος ή νερό
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
2 αυγά
χυμός 2 λεμονιών
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε και σοτάρουμε 2-3 λεπτά το κρεμμύδι. (Σβήνουμε με το κρασί, αν θέλουμε), προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1-1 1/2 ώρα. Στο μεταξύ καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τη ρίζα του σέλινου και τα φύλλα σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Μισή ώρα περίπου, πριν ψηθεί το κρέας, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σέλινο και τον άνηθο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Για το αβγολέμονο:
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν παχύς αφρός, προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε πάλι. Προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε ελάχιστα. Προσθέτουμε στο μείγμα μας λίγες κουταλιές από το ζεστό ζωμό του φαγητού μας. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αβγολέμονο σιγά-σιγά και ανακατεύουμε ελαφρά (για να μην ψηθεί το αυγό).
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και γαρνίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο.
Πηγή: omilo.com