Υλικά για 6 άτομα
1,2 κιλά χοιρινό ψαχνό από μπούτι
3 μεγάλα κυδώνια
20 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
½ κουτ του γλυκού κανέλα
4-5 γαρύφαλα
2 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
Βήματα:
Καθαρίζετε τα κυδώνια από τη φλούδα , τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και σε ένα τηγάνι βάζετε 1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα βγάζετε και τα βάζετε σε μια πιατέλα
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε 1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο, κόβετε το χοιρινό σε μερίδες και το σοτάρετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το βγάζετε και αυτό και το ακουμπάτε δίπλα στα κυδώνια. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνετε μέσα τις μερίδες του χοιρινού, προσθέτετε το κρασί, τη κανέλα και τα γαρύφαλα και το αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα. Προσθέτετε στη κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, διαλύετε το πελτέ σε 1 νεροπότηρο νερό και το ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά. Προσθέτετε τα σοταρισμένα κυδώνια, μετριάζετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν χρειαστεί κατά την διαδικασία προσθέστε λίγο νερό.
Το φαγητό σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται από ένα κόκκινο Ξινόμαυρο της Μακεδονίας.
Περισσότερα:
Τούτος ο συνδυασμός του ξινού ξερού δαμάσκηνου και του αμυλώδους κυδωνιού μαζί με το χοιρινό κρέας δίνει ένα φαγητό με μια υπέροχη γλυκόξινη γεύση. Το συνηθίζουν πολύ στη Μακεδονία στους ορεινούς όγκους της Πίνδου. Είναι καταπληκτικό και άξιο να σερβιριστεί στο πιο επίσημο γεύμα.
Πηγή: eliasmamalakis.gr