Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο

01/07/2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο
0
SHARES
Share on Facebook

Συστατικά

1,5 κιλό χοιρινές μπριζόλες λαιμού ή σπαλομπριζόλες

6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 8

1-2 σκ. σκόρδο

ξύσμα και χυμό από 2-3 λεμόνια

1 κ.γ. ξερή ρίγανη ή 4-5 κ.σ. φρέσκια ψιλοκομμένη

100 γρ ελαιόλαδο

2 κύβους ζωμός κοτόπουλου

2 ποτήρια ζεστό νερό

1-2 κ.σ. μουστάρδα

1-2 κ.σ. μέλι

αλάτι και πιπέρι

θυμάρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε ένα ξύλο κοπής, προετοιμάζουμε τις μπριζόλες μας σε περίπτωση που είναι σπαλομπριζόλες.

Στις μπριζόλες αυτές από την εξωτερική μεριά του κεντρικού κοκάλου υπάρχει συνήθως ένα παχύ στρώμα λίπους.

Για να μπορεί να ψηθεί σωστά αλλά και για να πάρει όμορφο σχήμα η μπριζόλα μας ένα καλό τιπ είναι να κάνουμε τομές στο κομμάτι αυτό κάθετες προς το κεντρικό κόκαλο.

Γυρνάμε λοιπόν τη μπριζόλα κάθετα (όρθια) πάνω στο ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τομές πλάτους 1 εκ στο λίπος μέχρι να φτάσουμε το κεντρικό κόκαλο.

Με το ψήσιμο μαζεύει το λίπος και φαίνεται σαν στη μπριζόλα μας να έχουν γίνει πολεμίστρες.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη μαρινάδα μας.

Βγάζουμε τη φλούδα απο τα 2 λεμόνια μας με προσοχή να μην μέινει καθόλου το λευκό μέρος.

Σε ένα μικρό μπλεντεράκι βάζουμε το σκόρδο, τη φλούδα και το χυμό από τα λεμόνια, το μέλι, την μουστάρδα, τους κύβους και τα 100 γρ. ελαιόλαδο.

Είναι απαραίτητο να βάλουμε το μέλι, γιατί το λεμόνι με την μουστάρδα είναι αρκετά ξινά οπότε το χρειαζόμαστε για να ισορροπήσει.

Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Βάζουμε τις μπριζόλες σε ένα μεγάλο μπολ και τις μαρινάρουμε με το μείγμα. Προσθέτουμε φρέσκια ή ξερή ρίγανη ψιλοκομμένη και αλατοπιπερώνουμε καλά,

Εαν έχουμε χρόνο τις αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο, αλλιώς 2 ώρες αρκούν.

Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε τις μπριζόλες (Την πλευρά του λίπους την βάζουμε να ακουμπάει περιμετρικά το ταψί, για να ψηθεί και να γίνει τραγανό) και προσθέτουμε και τις πατάτες μας στη μέση αφού τις έχουμε αλείψει και αυτές με την μαρινάδα.

Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα ίσα μέχρι το ύψος του κρέατος.

Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 60 λεπτά.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύουμε τις πατάτες και τις μπριζόλες μια φορά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα με σαράντα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό, να μείνει το φαγητό με τη λεμονάτη σάλτσα του και να πάρει καλό χρώμα το κρέας.

Σερβίρουμε τις μπριζόλες με τις πατάτες και μπόλικο ζουμάκι.

Πηγή: akispetretzikis.com

 

Previous Post

Φρουτοσαλάτα με λικέρ

Next Post

Κρεατόπιτα

Next Post
Κρεατόπιτα

Κρεατόπιτα

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ