Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα (κομμένο σε μικρές μερίδες)
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1 σκ. σκόρδο
- 6 καρότα ολόκληρα
- 2 πράσα (χοντροκομμένα)
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- χυμός από 1 λεμόνι
- λίγους κόκκους κύμινο
- λίγους κόκκους πιπέρια χρωματιστά
- 1 κ.σ μουστάρδα σκόνη (κατά προτίμηση)
- 1 κ.γλ ρίγανη αποξηραμένη (ή κατά βούληση)
- 1 κ.σ κορν φλάουρ (προαιρετικά)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ρύζι για το σερβίρισμα ή πατάτες τηγανητές
Εκτέλεση
Για το χοιρινό λεμονάτο στην κατσαρόλα, κόβουμε πρώτα το κρέας σε μικρές μερίδες, ή σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα μέτρια και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά, γύρω-γύρω, να ροδίσει. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σπασμένο σκόρδο και αφήνουμε να γίνουν διάφανα, για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε το κρέας με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ. Προσθέτουμε τα καρότα ολόκληρα και τα πράγματα κομμένα σε χοντρά κομμάτια. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό, μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας.
Προσθέτουμε δεμένα σε τουλπάνι τους κόκκους με τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε το κρέας και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει και να γίνει λουκούμι.
Όταν μαλακώσει το κρέας, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη και τον χυμό λεμονιού. Αν θέλουμε η σάλτσα μας να είναι πυκνή και πολύ δεμένη, μπορούμε να αραιώσουμε λίγο κορν λουλούδι με λίγο νερό και να ρίξουμε στη σάλτσα. Αφήνουμε να βρούμε για λίγα λεπτά και να πυκνώσουμε.
Πηγή: argiro.gr