Υλικά (για 6 άτομα):
1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι, κομμένο σε κύβους,
1 ½ φλ. (περίπου) αλεύρι,
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες,
2 καρότα ξεφλουδισμένα, σε λεπτές ροδέλες,
2 μικρά κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα,
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο + 1 κουταλιά επιπλέον,
½ -1 κοφτό κουταλάκι νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο,
1 κοφτή κουταλιά ξηρή ρίγανη, τριμμένη με τα δάχτυλα,
1 κοφτό κουταλάκι ξηρό θυμάρι, τριμμένο με τα δάχτυλα,
2 φύλλα δάφνης,
3/4 φλ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί,
1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες με το χυμό τους,
3 φλ. ζωμός βοδινού (σπιτικός ή φτιαγμένος με κύβο),
2 φύλλα δάφνης,
500 γρ. (1 πακέτο) σπαγέτι,
Τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα,
Αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση:
Αναμιγνύετε το αλεύρι με αλάτι και πιπέρι και αλευρώνετε τους κύβους του κρέατος, τινάζοντάς του για να φύγει το περισσό αλεύρι.
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα 2 κουταλιές ελαιόλαδο και κοκκινίζετε μέσα τμηματικά το κρέας, μέχρι να ροδίσει καλά, από όλες τις πλευρές και το βγάζετε σε μια πιατέλα.
Προσθέτετε 1 ακόμα κουταλιά λάδι, αν χρειάζεται, στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι και τα καρότα, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις νιφάδες τσίλι και τα σκόρδα και τα ανακατεύετε να ζεσταθούν καλά. Ρίχνετε μέσα τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και το κρασί και συνεχίζετε να ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να κοχλάσει.
Επιστρέφετε το κρέας στην κατσαρόλα, το περιχύνετε με το ζωμό και τις ψιλοκομμένες ντομάτες, προσθέτετε τη ρίγανη, το θυμάρι και τη δάφνη και αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει.
Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοψηθεί για 1 περίπου ώρα.
Ύστερα, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να δέσει η σάλτσα του.
Στο μεταξύ, βράζετε τα σπαγέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να τα βαρυψήσετε.
Τα στραγγίζετε και τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα, για να μείνουν ζεστά και ανακατεύετε μέσα το επιπλέον ελαιόλαδο.
Σερβίρετε το κοκκινιστό κρέας συνοδεύοντάς το με τα σπαγέτι και μπόλικο τριμμένο τυρί.
Πηγή: govastileto.gr