Συστατικά
Χοιρινό – 1 κιλό σπάλα με κόκαλο ή χωρίς
Πατάτες – 1 κιλό
Κρεμμύδια ξερά – 2 τεμ
Ελαιόλαδο – 4 κουταλιές της σούπας
Μαργαρίνη – 1 1/2 κουτάλι της σούπας
Ντομάτες φρέσκιες – 3 τεμ ή 1 κουτί κον κασέ
Ντοματοπολτός – 1 κουτάλι της σούπας διαλυμένο σε νερό
Φύλλο δάφνης – 1 τεμ
Μοσχοκάρυδο – 2 κόκκους
Πάπρικα γλυκιά – 1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι-πιπέρι
Νερό
Κόκκινο κρασί – 1/2 κούπα τσαγιού
Οδηγίες
Κόβουμε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια και το σοτάρουμε ελαφρώς μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
Αφού απορροφηθούν τα υγρά του προσθέτουμε την μαργαρίνη και την 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα και σβήνουμε με μισή κούπα κρασί κόκκινο.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε την πάπρικα, το πιπέρι, τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τα ντοματάκια κον κασέ, τον διαλυμένο σε χλιαρό νερό ντοματοπολτό, τη δάφνη, το μοσχοκάρυδο και γεμίζουμε με χλιαρό νερό μέχρι να σκεπάζει το κρέας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα να ζεσταθεί προσθέτουμε τις πατάτες, αφήνουμε να πάρουν δύο βράσεις και τις στραγγίζουμε.
Τις βάζουμε σε ταψί με τις υπόλοιπες 3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι -πιπέρι, ανακατεύουμε και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφού το κρέας έχει μισοψηθεί το προσθέτουμε στις πατάτες (προσθέτουμε αν χρειάζεται νερό), σκεπάζουμε με λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν.
Παρακολουθούμε το φαγητό μας να παραμείνει με σάλτσα.
Σερβίρεται ζεστό.
Πηγή: chefoulis.gr