Αν αναζητάτε ένα πιάτο που συνδυάζει τη ρουστίκ απλότητα με το αρωματικό μεγαλείο, τότε αυτή η χοιρινή παντσέτα με φασκόμηλο στη λαδόκολλα είναι η ιδανική επιλογή. Το αργό ψήσιμο και η μαρινάδα με μέλι και αλάτι χαρίζουν στο κρέας μοναδική υφή και βαθιά νοστιμιά, ενώ το φασκόμηλο και το σκόρδο προσθέτουν ένα διακριτικό, γήινο άρωμα.
Υλικά:
- 1 χοιρινή παντσέτα, περίπου 2 κιλά
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
- 2 κλωνάρια φασκόμηλο
- 300 γρ. χοντρό αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση:
- Μαρινάδα:
Σε καυτό νερό διαλύουμε το χοντρό αλάτι και το μέλι. Τοποθετούμε την παντσέτα σε βαθύ σκεύος και την καλύπτουμε πλήρως με τη μαρινάδα. Την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ολόκληρη νύχτα. - Προετοιμασία για ψήσιμο:
Την επόμενη ημέρα, αφαιρούμε την παντσέτα από τη μαρινάδα και την ταμπονάρουμε καλά με χαρτί κουζίνας για να απομακρυνθεί η υγρασία.
Χώνουμε τις μισές σκελίδες σκόρδου σε διάφορα σημεία του κρέατος και τοποθετούμε από πάνω τα κλωνάρια φασκόμηλου. Τυλίγουμε σφιχτά την παντσέτα με λαδόκολλα, σχηματίζοντας ένα «πακέτο». - Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C για 15 λεπτά για να «σφραγίσει» το κρέας. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες. - Τελικό ρόδισμα:
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τοποθετούμε την παντσέτα κάτω από το γκριλ για 10 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει τραγανή, χρυσαφένια κρούστα. - Ξεκούραση & σερβίρισμα:
Αφήνουμε το κρέας να «σταθεί» για 10 λεπτά πριν το κόψουμε. Σερβίρουμε ιδανικά με ψητές πιπεριές, πουρέ ή τηγανητές πατάτες και μια πράσινη σαλάτα.
Πηγή: sintayes.gr