Της Νεκταρίας Κοκκινάκη
Υλικά
- 1 κιλό χοχλιοί
- 1 κιλό ξερά κρεμμυδάκια (κατά προτίμηση στιφάδου)
- 80ml ελαιόλαδο
- 200ml κόκκινο κρασί
- 3-4 ώριμες ντομάτες
- 3-4 φύλλα δάφνης
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε νερό βάζουμε τους χοχλιούς μας και τους αφήνουμε για λίγο να ξυπνήσουν. Ξεχωρίζουμε ποιοι είναι ζωντανοί και τους καθαρίζουμε. Με ένα μαχαίρι ξύνουμε ξερά υπολείμματα που έχουν στο καβούκι τους και αφαιρούμε μια μεμβράνη που συνήθως έχει μπροστά, τους ξεπλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και τους αφήνουμε για λίγο να σουρώσουν. Αλατίζουμε ενώ ακόμα είναι ζωντανοί , με αυτό τον τρόπο παίρνουν το αλάτι εσωτερικά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τους χοχλιούς, σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε σε χοντρές φέτες αν είναι μεγάλα ή αφήνουμε ολόκληρα αν είναι μικρά στιφάδου. Προσθέτουμε στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες και τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Κοιτάμε αν χρειαστεί κατά διαστήματα να προσθέσουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει για δέκα λεπτά πριν σερβίρουμε. Ιδανικά ταιριάζει με πατάτες τηγανιτές.
Καλή επιτυχία!
Η Νεκταρία Κοκκινάκη διατηρεί το blog Κρητικές Γεύσεις
Πηγή: bostanistas.gr