Υλικά:
½ κιλό μπουμπούρες (ή κοινούς χοχλιούς)
3-4 μεγάλα κρεμμύδια
1 κούπα τριμμένη ντομάτα (φρέσκια πολύ ώριμη, ή ψιλοκομμένα κομματάκια κουτιού )
½ κούπα ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι κρασί
Αλάτι, πιπέρι , κύμινο
Επί το έργον:
Ετοιμάζουμε τους χοχλιούς, όπως συνήθως. Ειδικά τα μπουμπούρια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Μόλις μαραθούν και αρχίσουν να τσιγαρίζονται, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα και τα μυρωδικά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια.
Το τελευταίο τέταρτο προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι το φαγητό να μείνει με το λαδάκι του και η σάλτσα να μελώσει. Αφήνουμε το φαγητό μας να μαρουβίσει για λίγο και σερβίρουμε. Είναι το ίδιο νόστιμο ζεστό και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να ελαττώσουμε τα κρεμμύδια και να αυξήσουμε την ντομάτα. Το φαγάκι μας γίνεται το ίδιο νόστιμο.
2)Ξέρω ότι η συνταγή είναι από εκείνες που είναι δύσκολο να τις φτιάξει κάποιος λόγω της δυσκολίας εύρεσης της πρώτης ύλης αλλά εγώ θεωρώ ότι πρέπει να καταγραφεί. .Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς αυτού του blog είναι η καταγραφή αυτών των σπάνιων συνταγών της κρητικής κουζίνας
3) Εξάλλου, η συνταγή μπορεί να γίνει και με τους κοινούς χοχλιούς την άνοιξη ή το καλοκαίρι και είναι πάντα νόστιμη, αλλά με τα μπουμπούρια είναι πολύ ιδιαίτερη.
4)Το Φθινόπωρο στην Κρήτη δεν τρώμε άλλους χοχλιούς. Είναι όπως γράφω παραπάνω η εποχή της αναπαραγωγής τους και δεν τους μαζεύουμε. Την Άνοιξη πάλι…
Πηγή: cretangastronomy.gr