Χοχλιοί γιαχνί

1 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σαλιγκάρια καθαρισμένα
2 κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
5-6 κολοκυθάκια μικρά
3 πατάτες
10 ντοματίνια
λάδι
αλατοπίπερο
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Πλένω και καθαρίζω τα λαχανικά μου.
Ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Κόβω τις άκρες απ’ τα κολοκυθάκια και τα χαράζω με το μαχαίρι στη μέση, χωρίς να τα κόψω τελείως.
Κόβω τις πατάτες στα τέσσερα.
Κόβω τη μελιτζάνα σε μεγάλους κύβους.
Ζεσταίνω λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνω τα λαχανικά (εκτός απ’ τη ντομάτα) για να τσιγαριστούν 5 λεπτά.
Ρίχνω τα σαλιγκάρια, τα ντοματίνια, ένα ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνω κι αφήνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν τα λαχανικά (30-45′).
Για να μην κολλήσει το φαγητό, ΔΕΝ ανακατεύω με κουτάλα γιατί τα λαχανικά θα λειώσουν, απλά ανασηκώνω την κατσαρόλα και την κουνάω λίγο κυκλικά (με προσοχή μη χυθούν λάδια κλπ.).
Μόλις “μελώσει” η σάλτσα, δοκιμάζω και προσθέτω αλάτι – αν χρειάζεται.
Σερβίρω σε βαθιά πιάτα, με ψωμάκι και φέτα.
Και βάζω απαραιτήτως ένα κενό πιάτο για τα άδεια κελύφη των σαλιγκαριών.
Πηγή: snailstails.blogspot.com

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Χοχλιοί γιαχνί

1 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

1 κιλό χοχλιοί

4 Ντομάτες

1/2 κιλό κρεμμύδια

1 σκελίδα σκόρδο

1/2 φλ. Ξύδι

1 κλωνάρι Δενδρολίβανο

Αλάτι, πιπέρι

1 1/2 φλ. Ελαιόλαδο

1 κ.σ. Μπελτέ

Εκτέλεση

Βάζουμε τους χοχλιους σε ένα λεκανάκι με νερό για να μαλακώσουν εξωτερικά και στη συνέχεια με ένα μαχαιράκι καθαρίζουμε τις ακαθαρσίες από το κέλυφος.

Τους ξεπλένουμε καλά και τους αφήνουμε να στραγγίσουν.. αυτή τη διαδικασία την κάνουμε τρεις τέσσερις φορές..

Μετά βάζουμε τους χοχλιούς να βράσουν σε αλατόνερο κ ξαφριζουμε.. σουρώνουμε το νερό και βάζουμε καθαρό νερό και ξαναβάζουμε.. Σουρώνουμε δεύτερη φορά..

Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, το ξύδι, το δεντρολίβανο, το αλάτι, Το πιπέρι και 1 ποτήρι νερό που μέσα έχουμε διαλύσει τον μπελτέ.. Στο τέλος ρίχνουμε κ τους χοχλιούς..

Μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν οι χοχλιοί (θα το καταλάβουμε με μια οδοντογλυφίδα) κ να μείνει το φαγητό με την σάλτσα του..

Τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου και στη συνέχεια προσθέτουμε τα σαλιγκάρια μαγειρεύουμε για μία ώρα περίπου..

Πηγή: cookpad.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Χοχλιοί γιαχνί

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για 100-150 σαλιγκάρια

5-6 κρεμμύδια ξηρά μεγάλα

5-6 πράσα το λευκό μέρος

10-15 μεγάλες σκελίδες σκόρδου

1 μάτσο μάραθο

1 μάτσο μαϊντανό

4 φύλλα δάφνης

Κοκκινοπίπερο – πιπεριά καυτερή – πιπέρι μάρυο

1 κουτί τοματοχυμός

Λάδι

Ξύδι ή ξηρό κρασί κόκκινο

Εκτέλεση

Τα σαλιγκάρια των βουνών είναι πολύ διαφορετικά από τα κρητικά. Έχουν πολύ σκληρό κέλυφος, είναι μεγαλύτερα και έχουν σκληρότερο κρέας. Γι’ αυτό ό τρόπος παρασκευής τους διαφέρει κατά πολύ. Ενώ εκείνα μαγειρεύονται με το κέλυφος, τα δικά μας μαγειρεύονται αφού τους αφαιρέσουμε το κέλυφος.

Αφήνουμε λοιπόν τα σαλιγκάρια νηστικά για μερικές ημέρες, για να καθαρίσουν, κλειστά για να μη μας φύγουν.

Όταν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε τα βρέχουμε ώστε να αρχίζουν να περπατούν. Έχουμε έτοιμο νερό να βράζει και όσα βγάζουν τις κεραίες τους τα ρίχνουμε αμέσως σε βραστό νερό.

Όταν πάρουν 2-3 βράσεις τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Μετά αρχίζουμε να τα βγάζουμε από το κέλυφος τραβώντας την σάρκα με ένα πιρούνι ή με μια οδοντογλυφίδα. Κόβουμε το πίσω μέρος που ίσως έχει απομεινάδια ακαθαρσιών και το πετάμε.

Μετά το τρίβουμε με αλάτι χοντρό και ξύδι και τα πλένουμε.

Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές έως ότου καθαρίσουν από τη γλίτσα που έχουν. Μετά τα βράζουμε επί πολύ ώρα (πέρα των 2-3 ωρών).

Όταν γίνουν μαλακά τα κατεβάζουμε χωρίς να τα σουρώσουμε.

Κανονίζουμε να έχουν λίγα υγρά. Μπορούμε να τα βράσουμε σε χύτρα ταχύτητος περίπου 1 ½ ώρα.

Εν τω μεταξύ έχουμε κόψει τα κρεμμύδια σε κομμάτια σε ταβά όχι πολύ ψιλά και τα σοτάρουμε με αλάτι στο λάδι. Όταν μαραθούν ρίχνουμε τα βρασμένα σαλιγκάρια χωρίς τον ζωμό τους να σοταριστούν και αυτά. Κατόπιν ρίχνουμε το πράσο κομμένο όμοια, τα σκόρδα σχισμένα, τον μάραθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα και την τομάτα και τον ζωμό.

Ρίχνουμε την δάφνη, την πιπεριά, το κοκκινοπίπερο, το πιπέρι, το ξύδι ή το κρασί και αφήνουμε να βράζουν σε σιγανή φωτιά.

Όταν σωθούν τα υγρά και μελώσει το φαγητό, κατεβάζουμε.

Σημείωση: Μπορούμε να μαγειρέψουμε τα σαλιγκάρια αμέσως μόλις τα μαζέψουμε, αρκεί να καθαρίσουμε τις ακαθαρσίες τους, πετώντας το οπίσθιο τμήμα τους.

Πηγή: larissanet.gr – Του Βασίλη Παναγούλη

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Χοχλιοί γιαχνί

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για 100-150 σαλιγκάρια

5-6 κρεμμύδια ξηρά μεγάλα

5-6 πράσα το λευκό μέρος

10-15 μεγάλες σκελίδες σκόρδου

1 μάτσο μάραθο

1 μάτσο μαϊντανό

4 φύλλα δάφνης

Κοκκινοπίπερο – πιπεριά καυτερή – πιπέρι μάρυο

1 κουτί τοματοχυμός

Λάδι

Ξύδι ή ξηρό κρασί κόκκινο

Εκτέλεση

Τα σαλιγκάρια των βουνών είναι πολύ διαφορετικά από τα κρητικά. Έχουν πολύ σκληρό κέλυφος, είναι μεγαλύτερα και έχουν σκληρότερο κρέας. Γι’ αυτό ό τρόπος παρασκευής τους διαφέρει κατά πολύ. Ενώ εκείνα μαγειρεύονται με το κέλυφος, τα δικά μας μαγειρεύονται αφού τους αφαιρέσουμε το κέλυφος.

Αφήνουμε λοιπόν τα σαλιγκάρια νηστικά για μερικές ημέρες, για να καθαρίσουν, κλειστά για να μη μας φύγουν.

Όταν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε τα βρέχουμε ώστε να αρχίζουν να περπατούν. Έχουμε έτοιμο νερό να βράζει και όσα βγάζουν τις κεραίες τους τα ρίχνουμε αμέσως σε βραστό νερό.

Όταν πάρουν 2-3 βράσεις τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Μετά αρχίζουμε να τα βγάζουμε από το κέλυφος τραβώντας την σάρκα με ένα πιρούνι ή με μια οδοντογλυφίδα. Κόβουμε το πίσω μέρος που ίσως έχει απομεινάδια ακαθαρσιών και το πετάμε.

Μετά το τρίβουμε με αλάτι χοντρό και ξύδι και τα πλένουμε.

Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές έως ότου καθαρίσουν από τη γλίτσα που έχουν. Μετά τα βράζουμε επί πολύ ώρα (πέρα των 2-3 ωρών).

Όταν γίνουν μαλακά τα κατεβάζουμε χωρίς να τα σουρώσουμε.

Κανονίζουμε να έχουν λίγα υγρά. Μπορούμε να τα βράσουμε σε χύτρα ταχύτητος περίπου 1 ½ ώρα.

Εν τω μεταξύ έχουμε κόψει τα κρεμμύδια σε κομμάτια σε ταβά όχι πολύ ψιλά και τα σοτάρουμε με αλάτι στο λάδι. Όταν μαραθούν ρίχνουμε τα βρασμένα σαλιγκάρια χωρίς τον ζωμό τους να σοταριστούν και αυτά. Κατόπιν ρίχνουμε το πράσο κομμένο όμοια, τα σκόρδα σχισμένα, τον μάραθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα και την τομάτα και τον ζωμό.

Ρίχνουμε την δάφνη, την πιπεριά, το κοκκινοπίπερο, το πιπέρι, το ξύδι ή το κρασί και αφήνουμε να βράζουν σε σιγανή φωτιά.

Όταν σωθούν τα υγρά και μελώσει το φαγητό, κατεβάζουμε.

Σημείωση: Μπορούμε να μαγειρέψουμε τα σαλιγκάρια αμέσως μόλις τα μαζέψουμε, αρκεί να καθαρίσουμε τις ακαθαρσίες τους, πετώντας το οπίσθιο τμήμα τους.

Πηγή: larissanet.gr – Του Βασίλη Παναγούλη

Μοιραστείτε το άρθρο