Η Κρήτη διαθέτει μια πλούσια ποικιλία χλωρίδας, συμπεριλαμβανομένων 130 διαφορετικών ειδών αγριολούλουδων και βοτάνων τα οποία είναι μοναδικά. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται το δίκταμο (Origanum dictamnus), το βότανο που έγινε διάσημο από τον Αριστοτέλη για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ένα άλλο ασυνήθιστο φυτό είναι ο αειθαλής κρητικός πλάτανο (Platanus orientalis, var. Cretica). Σε όλη την Κρήτη συναντάμε 17 ενδημικά φυτά. Η άνοιξη είναι ίσως η καλύτερη στιγμή για να απολαύσετε τη χλωρίδα, όταν τα χωράφια γεμίζουν κατακόκκινες παπαρούνες και το άρωμα του πορτοκαλιού και λεμονιού γεμίζει τον αέρα.
Στο τοπίο κυριαρχεί έντονη ξηρασία το καλοκαίρι, ενώ πικροδάφνες και λυγαριές ανθίζουν στις ρεματιές. Οι ανεμώνες είναι άφθονες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ισάριθμα ποικίλη είναι και η πανίδα της Κρήτης. Το μοναδικό κρητικό αγριοκάτσικο (Capra aegagrus-cretica) έχει μια χαρακτηριστική και εντυπωσιακή εμφάνιση. Προστατευόμενο είδος, το αγρίμι ή “κρι-κρι” ζει στα Λευκά Όρη, τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς και τα νησάκια Δία, Άγιοι Πάντες και Θόδωρος. Άλλα ενδιαφέροντα θηλαστικά του νησιού είναι το κρητικό κουνάβι (Martes foina-bunites), ο πολύ σπάνιος κρητικός αγριόγατος (Felis silvestris agrius) και ο κρητικός ασβός (Melesmeles-arcalus).
Οι επισκέπτες μπορεί να συναντήσουν λαγούς και σκαντζόχοιρους, ενώ αν είναι πολύ τυχεροί, τις απειλούμενες θαλάσσιες χελώνες (caretta-caretta), που γεννούν τα αυγά τους ήσυχες παραλίες του νησιού. Η υπέροχος κρητικός χρυσαετός (Aquila chrysaetus) και ο γυπαετός (Gypaetus barbatus), ένα υποείδος μοναδικό στην Κρήτη, ξεχωρίζουν ανάμεσα στα πουλιά. Τα βουνά και τα πολλά φαράγγια αποτελούν σπίτι για τα όρνια. Τα χελιδόνια και οι συλβίες είναι συνηθισμένα στο νησί, ενώ καρδερίνες εμφανίζονται περιστασιακά.
Η Κρήτη αποτελεί μια στάση κάθε άνοιξη για τα πουλιά που μεταναστεύουν από την Αφρική προς την Ευρώπη, καθώς και το φθινόπωρο, όπως κάνουν την πτήση της επιστροφής.
(Πηγή: Hellenic Sun Editions)