Υλικά
Για το χαλβά
75γρ. τρίμμα καρύδα
400γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
300ml σπορέλαιο
ξύσμα από ένα λεμόνι
Για το σιρόπι
1250ml νερό
500γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
Διαδικασία
Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση κι ανακατεύοντας στην αρχή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη στο νερό. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το σπορέλαιο και το σιμιγδάλι και την ακουμπάτε σε μέτρια φωτιά να κάψει. Με μια ξύλινη κουτάλα ξεκινάτε και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να πάρει απαλό μπεζ χρώμα.
Έπειτα, προσθέτετε σταδιακά το σιρόπι και ανακατεύετε διαρκώς με προσοχή γιατί στην αρχή πιτσιλάει. Προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού και το τρίμμα καρύδας και αφού γίνει ενιαίο μίγμα που θα αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, αποσύρετε το χαλβά από τη φωτιά και αφήνετε να ηρεμήσει λίγο.
Μετά τον μεταφέρετε στη φόρμα και τον αφήνετε να κρυώσει. Τον ξεφορμάρετε την τελευταία στιγμή που θα θέλετε να τον σερβίρετε, πασπαλίζοντας με λίγο επιπλέον τρίμμα καρύδας.
Πηγή: olivemagazine.gr – Συνταγή: Δημήτρης Χρονόπουλος