Αφράτη, βελούδινη και τραγανή, η μπουγάτσα με κρέμα είναι από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Βόρειας Ελλάδας. Είτε τη συναντήσει κανείς ζεστή στο χαρτί με ζάχαρη άχνη και κανέλα, είτε στο οικογενειακό τραπέζι, το σίγουρο είναι ότι αποτελεί συνώνυμο της απόλαυσης και των παιδικών αναμνήσεων.
Υλικά (για 9-10 μερίδες)
Για τη βάση:
- 6 φύλλα κρούστας
- ½ κούπα λιωμένο βούτυρο
Για την κρέμα:
- 1 λίτρο γάλα
- 3 κ.σ. βούτυρο
- ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- ½ κούπα + 1-2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 αυγά
Για το σερβίρισμα:
- Ζάχαρη άχνη
- Κανέλα
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία της κρέμας
Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, χωρίς να το αφήσετε να βράσει. Σε άλλη κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζετε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα και να αναδύσει άρωμα.
Με προσοχή προσθέτετε το ζεστό γάλα και ανακατεύετε με σύρμα συνεχώς. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα (10-15 λεπτά). Η κρέμα είναι έτοιμη όταν στέκεται στο πίσω μέρος ενός κουταλιού και μπορείτε να τραβήξετε μια καθαρή γραμμή με το δάχτυλο.
Αποσύρετε από τη φωτιά, ανακατεύετε ζωηρά και προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα, ενσωματώνοντάς τα με σύρμα. Μεταφέρετε την κρέμα σε μπολ, καλύπτετε με μεμβράνη σε επαφή για να μην κάνει κρούστα και την αφήνετε να κρυώσει.
2. Συναρμολόγηση της μπουγάτσας
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C.
Απλώνετε δύο φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντας το επάνω φύλλο. Στο κέντρο προσθέτετε περίπου 2 κουτάλες σούπας από την κρέμα και την απλώνετε ελαφρά.
Διπλώνετε σε «φάκελο» φέρνοντας το επάνω, το κάτω και μετά τα πλαϊνά. Βουτυρώνετε και γυρίζετε ανάποδα. Επαναλαμβάνετε με ακόμα ένα φύλλο για να «ντυθεί» εξωτερικά το πακέτο και να δημιουργηθεί μια έξτρα τραγανή στρώση. Τοποθετείτε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, με την ένωση προς τα κάτω. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όλες τις μπουγάτσες.
3. Ψήσιμο
Ψήνετε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.
Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρετε ζεστή.
✒️ Λίγα λόγια για τη μπουγάτσα…
Η μπουγάτσα στη Βόρεια Ελλάδα είναι σχεδόν ιεροτελεστία. Κόβεται σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζεται γενναιόδωρα και τρώγεται στο χέρι, στο χαρτί, στο δρόμο ή στο τραπέζι – πάντα όμως με λαχτάρα. Είτε τη βρείτε σε κλασική εκδοχή με κρέμα, είτε με τυρί, κιμά ή ακόμη και σοκολάτα, το μόνο βέβαιο είναι πως κρύβει μέσα της μνήμες, γεύση και μια βαθιά σύνδεση με τη γαστρονομική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
📌 Πηγή έμπνευσης: eri-captaincook.blogspot.com