Μπακλαβάς με σοκολάτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 500 γρ. φύλλα κρούστας
  • 300 γρ. βούτυρο πρόβειο (από βάζο), λιωμένο

Γέμιση

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη 2
  • 50 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη (2½ κούπες)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 125 γρ. (1 κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. (1/4 κούπας) κακάο ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκόζη

Διαδικασία

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα.

Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.

Ρίχνουμε το ξύσμα, το αλεύρι μαζί με το κακάο κοσκινισμένα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες.

Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων περίπου 30 x 40 εκ. Απλώνουμε μέσα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.

Απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα ένα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 15-20 λεπτά, για να παγώσει καλά το βούτυρο ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα.

Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό, ώστε να μη «σηκωθούν» τα φύλλα στο ψήσιμο, φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (από το σημείο του βρασμού).

Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και τον σιροπιάζουμε αμέσως με το σιρόπι ζεστό. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι, πριν σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Μπακλαβάς με σοκολάτα

2 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

1200 gr. Φύλλα Κρούστας

550 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό)

400gr. Καρύδι (αλεσμένο ελαφρώς)

100gr. Κουβερτούρα

Υλικά για σιρόπι:

1700 gr. Νερό

2 κιλά Ζάχαρη

300 gr. Γλυκόζη

½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 45Χ 30 εκ.

Απλώνουμε δύο, δύο τα φύλλα κρούστας στο ταψί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο μέγεθος του ταψιού.

Έπειτα τα βουτυρώνουμε.

Ξανά επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο 1/3 των φύλλων που έχουμε. Ρίχνουμε την πρώτη στρώση καρύδι.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 1/3 των φύλλων, ρίχνοντας τα υπόλοιπα καρύδια.

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντας τα καλά.

Κόβουμε το μπακλαβά σε διαστάσεις και κομμάτια της προτίμησης σας. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 oC για 60 λεπτά περίπου.

Προετοιμασία για σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα:

Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο ρίχνουμε σε ζεστή θερμοκρασία και το σιρόπι.

Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Προετοιμασία σοκολάτας:

Πρώτα πρέπει το γλυκό μας να έχει κρυώσει.

Έπειτα λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπέν μαρί.

Αφαιρούμε τα κομμάτια ένα, ένα από το ταψί και τα βουτάμε στην λιωμένη σοκολάτα.

Έπειτα τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα μέχρι να δέσει η σοκολάτα.
Μόλις τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια τα τοποθετούμε στο ψυγείο.

Πηγή: sokolatomania.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μπακλαβάς με σοκολάτα

2 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

1200 gr. Φύλλα Κρούστας

550 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό)

400gr. Καρύδι (αλεσμένο ελαφρώς)

100gr. Κουβερτούρα

Υλικά για σιρόπι:

1700 gr. Νερό

2 κιλά Ζάχαρη

300 gr. Γλυκόζη

½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 45Χ 30 εκ.

Απλώνουμε δύο, δύο τα φύλλα κρούστας στο ταψί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο μέγεθος του ταψιού.

Έπειτα τα βουτυρώνουμε.

Ξανά επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο 1/3 των φύλλων που έχουμε. Ρίχνουμε την πρώτη στρώση καρύδι.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 1/3 των φύλλων, ρίχνοντας τα υπόλοιπα καρύδια.

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντας τα καλά.

Κόβουμε το μπακλαβά σε διαστάσεις και κομμάτια της προτίμησης σας. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 oC για 60 λεπτά περίπου.

Προετοιμασία για σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα:

Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο ρίχνουμε σε ζεστή θερμοκρασία και το σιρόπι.

Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Προετοιμασία σοκολάτας:

Πρώτα πρέπει το γλυκό μας να έχει κρυώσει.

Έπειτα λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπέν μαρί.

Αφαιρούμε τα κομμάτια ένα, ένα από το ταψί και τα βουτάμε στην λιωμένη σοκολάτα.

Έπειτα τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα μέχρι να δέσει η σοκολάτα.
Μόλις τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια τα τοποθετούμε στο ψυγείο.

Πηγή: sokolatomania.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μπακλαβάς με σοκολάτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 500 γρ. φύλλα κρούστας
  • 300 γρ. βούτυρο πρόβειο (από βάζο), λιωμένο

Γέμιση

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη 2
  • 50 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη (2½ κούπες)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 125 γρ. (1 κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. (1/4 κούπας) κακάο ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκόζη

Διαδικασία

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα.

Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.

Ρίχνουμε το ξύσμα, το αλεύρι μαζί με το κακάο κοσκινισμένα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες.

Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων περίπου 30 x 40 εκ. Απλώνουμε μέσα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.

Απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα ένα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 15-20 λεπτά, για να παγώσει καλά το βούτυρο ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα.

Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό, ώστε να μη «σηκωθούν» τα φύλλα στο ψήσιμο, φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (από το σημείο του βρασμού).

Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και τον σιροπιάζουμε αμέσως με το σιρόπι ζεστό. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι, πριν σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Μπακλαβάς με σοκολάτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 500 γρ. φύλλα κρούστας
  • 300 γρ. βούτυρο πρόβειο (από βάζο), λιωμένο

Γέμιση

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη 2
  • 50 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη (2½ κούπες)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 125 γρ. (1 κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. (1/4 κούπας) κακάο ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκόζη

Διαδικασία

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα.

Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.

Ρίχνουμε το ξύσμα, το αλεύρι μαζί με το κακάο κοσκινισμένα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες.

Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων περίπου 30 x 40 εκ. Απλώνουμε μέσα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.

Απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα ένα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 15-20 λεπτά, για να παγώσει καλά το βούτυρο ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα.

Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό, ώστε να μη «σηκωθούν» τα φύλλα στο ψήσιμο, φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (από το σημείο του βρασμού).

Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και τον σιροπιάζουμε αμέσως με το σιρόπι ζεστό. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι, πριν σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Μπακλαβάς με σοκολάτα

2 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

1200 gr. Φύλλα Κρούστας

550 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό)

400gr. Καρύδι (αλεσμένο ελαφρώς)

100gr. Κουβερτούρα

Υλικά για σιρόπι:

1700 gr. Νερό

2 κιλά Ζάχαρη

300 gr. Γλυκόζη

½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 45Χ 30 εκ.

Απλώνουμε δύο, δύο τα φύλλα κρούστας στο ταψί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο μέγεθος του ταψιού.

Έπειτα τα βουτυρώνουμε.

Ξανά επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο 1/3 των φύλλων που έχουμε. Ρίχνουμε την πρώτη στρώση καρύδι.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 1/3 των φύλλων, ρίχνοντας τα υπόλοιπα καρύδια.

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντας τα καλά.

Κόβουμε το μπακλαβά σε διαστάσεις και κομμάτια της προτίμησης σας. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 oC για 60 λεπτά περίπου.

Προετοιμασία για σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα:

Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο ρίχνουμε σε ζεστή θερμοκρασία και το σιρόπι.

Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Προετοιμασία σοκολάτας:

Πρώτα πρέπει το γλυκό μας να έχει κρυώσει.

Έπειτα λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπέν μαρί.

Αφαιρούμε τα κομμάτια ένα, ένα από το ταψί και τα βουτάμε στην λιωμένη σοκολάτα.

Έπειτα τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα μέχρι να δέσει η σοκολάτα.
Μόλις τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια τα τοποθετούμε στο ψυγείο.

Πηγή: sokolatomania.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο