ΜΕΡΟΣ 1ο
Του Βαγγέλη Τιτάκη*
Με τον καινούργιο εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών (ν. 4804/5-6-2021) αυξήθηκε ο αριθμός των υποψηφίων που δύναται να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της η κάθε παράταξη, καθιστώντας την προσπάθεια για την πλήρη κάλυψη των ψηφοδελτίων ατέρμονη. Ο Δήμος Γόρτυνας, λόγου χάρη, έχει περίπου 16.000 πληθυσμό και απαιτούνται συνολικά 900 υποψήφιοι σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, προκειμένου να κλείσουν πλήρως τα ψηφοδέλτια των τριών παρατάξεων που διεκδικούν τα σκήπτρα του Δήμου! Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας το ζήτημα κινείται στα όρια της φαιδρότητας ενώ παράλληλα αποτελεί ουτοπία το απόλυτο κλείσιμο όλων των θέσεων του κάθε ψηφοδελτίου. Ορμώμενος από αυτό το γεγονός θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες παλιές σκέψεις μου σχετικά με τις υποψηφιότητες.
- Γενική παραδοχή είναι ότι με τα κοινά πρέπει να αναμιγνύονται οι ακέραιοι και τίμιοι άνθρωποι, που έχουν ισχυρή θέληση προσφοράς και υψηλό αίσθημα ευθύνης και παράλληλα να είναι ικανοί, άξιοι και αποτελεσματικοί. Το να είναι κάποιος κατά το κοινώς λεγόμενο απλά «καλό παιδί» δεν αρκεί, διότι η άσκηση εξουσίας απαιτεί γνώση και συγκεκριμένες ικανότητες.
- Ο εκλογικός νόμος θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπει τόσο μεγάλο αριθμό υποψηφίων για κάθε παράταξη, σε βαθμό που μπερδεύονται και διχάζονται οι ψηφοφόροι. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει κυκλοφορήσει πληθώρα με ανέκδοτα για τον όγκο των υποψηφιοτήτων, δηλώνοντας τη γραφικότητα του θέματος.
- Αυτό έχει σαν συνέπεια τα επιτελεία να πραγματοποιούν ένα πολύ μεγάλο αγώνα δρόμου για να καλύψουν πλήρως τα ψηφοδέλτιά τους, ασκώντας πολλές φορές πιέσεις σε πρόσωπα που δεν έχουν πραγματικά τη θέληση, την όρεξη αλλά και την μπόρεση να ασχοληθούν με τα κοινά.
- Κατά ακολουθία όταν επιτέλους πεισθούν με «παντοίους τρόπους» και οι τελευταίοι υποψήφιοι να αναμιχθούν, αυτό που συμβαίνει είναι να αποσπούν ψήφους από αυτούς που από την αρχή είχαν την ισχυρή θέληση να προσφέρουν. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει η πιθανότητα να εκλεγεί ένας αδιάφορος για προσφορά υποψήφιος, επειδή τυγχάνει να έχει μεγάλο σόι και πολλές κουμπαριές και να μείνει «εκτός νυμφώνος» κάποιος ενεργός και συνειδητοποιημένος υποψήφιος.
- Γνωρίζουμε ότι στις Αυτοδιοικητικές εκλογές το βασικό κριτήριο ψήφου της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος είναι ο συγγενικός δεσμός και οι διάφορες γνωριμίες. Είναι απολύτως σεβαστό να θέλει να στηρίξει κάποιος το αίμα του, τον συγγενή και τον φίλο του. Επειδή, όμως, το εκλογικό σύστημα δίνει τη δυνατότητα και τρίτης και τέταρτης επιλογής, έχουμε χρέος να στηρίζουμε αυτούς που θεωρούμε ότι είναι τίμιοι, ικανοί και άξιοι και ας μην μας συνδέει καμιά συγγένεια μαζί τους.
Ο τόπος δεν πάει μπροστά με τους γνωστούς αλλά με τους άξιους
- Ένα αλάνθαστο κριτήριο επιλογής του κατάλληλου υποψηφίου είναι τι έχει κατορθώσει ο καθένας στη ζωή του. Αυτός που έχει καταφέρει να κάνει καλό στον εαυτό του και στο σπίτι του κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να κάνει καλό και στον τόπο. Αυτός, όμως, που δεν μπόρεσε να δρομολογήσει σωστά τη δική του ζωή και είναι ακατάστατη προσωπικά, επαγγελματικά και οικονομικά σίγουρα δεν είναι άξιος και για τη διαχείριση των πολυπλοκότερων κοινών ζητημάτων. Πολύ πιθανόν οι σκοποί της ενασχόλησης του με τα κοινά να είναι άλλοι…
- Ένας εκλεγμένος συνδυασμός προκειμένου να μπορεί να αποδώσει έργο και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ψηφοφόρων χρειάζεται πολυεπίπεδη αντίληψη και γνώση των πραγμάτων. Θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικός της κοινωνίας, έχοντας στις τάξεις του όσο το δυνατόν πρόσωπα από όλους τους τομείς. Όπως ακριβώς αποτελεί μειονέκτημα να απαρτίζεται ένα συμβούλιο μόνο από γιατρούς και δικηγόρους, άλλο τόσο μειονέκτημα είναι να αποτελείται μόνο από αγρότες και κτηνοτρόφους. Όλοι χρειάζονται για να πάει ο τόπος μπροστά.
Εύχομαι η ψήφος όλων μας να πάει στα καταλληλότερα πρόσωπα.
Καλή επιτυχία σε όλους τους άξιους από κάθε παράταξη.
* Ο ΤΙΤΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ είναι Καθηγητής Θεολόγος-Μουσικοσυνθέτης και Υποψήφιος με τον Συνδυασμό «Γόρτυνα – Νέα Εποχή»