Δημοσιεύουμε σήμερα ένα βίντεο που πάρθηκε πριν 23 χρόνια από την άφιξη της Τιμίας Καράς του Αγίου Ιωάννου του Ξένου στο Σίβα, μετά από 1000 χρόνια!
Το βίντεο ανήκει στον κ. Νίκο Μαθιουδάκη που κατέγραψε ένα από τα κορυφαία πνευματικά γεγονότα της Μεσαράς…
Δείτε το βίντεο και διαβάστε το ρεπορτάζ των ημερών, όπως το έγραψε τότε ο Ζαχαρίας Καψαλάκης, που συμμετείχε στη μεταφορά της Τιμίας Κάρας.
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης, αλλά και θρησκευτικής κατάνυξης η Μεσαρά υποδέχθηκε την Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Ξένου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων η γενέτειρά του, ο Σίβας και η Ιερά Μονή Οδηγήτριας, περιοχή από την οποία ο Μεσαρίτης Άγιος ξεκίνησε την λαμπρή του πορεία.
Η ευθύνη για την διεξαγωγή των παραπάνω εκδηλώσεων ανήκε στην Ενορία Σίβα, στην Ιερά Μονή Οδηγητρίας, αλλά και στους συλλόγους της περιοχής (Πολιτιστικό Σύλλογο Σίβα και Σύλλογο Φίλων της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας), με τη στήριξη των Μητροπολητών Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Κυρίλλου και Κίσσαμου και Σελίνου κ.κ. Ειρηναίου.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ για την άφιξη και παραμονή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιωάννου του Ξένου στην περιοχή έχει ως εξής:
Στα Τσουρουνιανά
Το Σάββατο το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Ενορίας Σίβα και της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας, που είχε την ευθύνη της μεταφοράς, έφθασαν στην Ιερά Μητρόπολη Κίσσαμου και Σελίνου, όπου τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης κ.κ. Ειρηναίος, ο οποίος και τους παρέθεσε γεύμα.
Στη συνέχεια αναχώρησαν για τα Τσουρουνιανά, ένα μικρό οικισμό του Δ. Δ. Τοπολίων, όπου και φυλάσσεται η Τίμια Κάρα του Αγίου.
Τον Μητροπολίτη και τους Μεσαρίτες απεσταλμένους υποδέχθηκαν σύσσωμο το χωριό, όπου στην εκκλησία και μπροστά στην Τίμια Κάρα του Αγίου έγινε μικρή εκκλησιαστική τελετή.
Ο κ.κ. Ειρηναίος
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Μητροπολίτης Κίσσαμου και Σελίνου, αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Αγίου Ιωάννου του Ξένου, ενώ τόνισε επίσης και τα εξής: «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος εκτός από το θαυμάσιο ιεραποστολικό του έργο, έκανε και μια πρωτότυπη οικονομική ανάπτυξη στους τόπους που πέρασε. Γιατί εκτός από τα μοναστήρια και τις εκκλησίες που έφτιαχνε, φύτευε και γύρω από αυτά αμπέλια και ελιές, έκανε μέλισσες και ποίμνια, με αποτέλεσμα να βοηθήσει πάρα πολύ την οικονομία του κάθε τόπου που περνούσε. Έτσι βοήθησε και την ορθοδοξία με το ιεραποστολικό του έργο, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες με τις πράξεις του.
Και ο Θεός τον τίμησε με πάρα πολλά στολίδια. Και είναι μια ευλογία την Κρήτη, που είχε δίπλα της αυτόν τον Άγιο, που θα έλθει σήμερα στον τόπο που γεννήθηκε για να τον ευλογήσει. Και βέβαια να διδαχθούν πως ένας τόσο απλός άνθρωπος, έκανε ένα τόσο σπουδαίο έργο.
Με την ευχή μας, σας παραδίδουμε την κάρα του Οσίου Πατρός…»
Στη συνέχεια ο κ.κ. Ειρηναίος, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, παρέδωσε την Τίμια Κάρα στον Ιερέα του χωριού, παπά – Μάρκο, ο οποίος και την μετέφερε στο Σίβα. Στη τιμητική συνοδεία συμμετείχαν επίσης ο παπα-Νικόλαος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτης Κίσσαμου και Σελίνου και ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας Αρχιμανδρίτης Παρθένιος.
Στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνης, την πομπή περίμενε περιπολικό του Α. Σ. Τυμπακίου, όπου συνόδευσε το Ιερό Λείψανο, έως στο Σίβα.
Σίβας: Θερμή υποδοχή
Εκατοντάδες πιστοί, με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Κύριλλό, τον πρωτοσύγκελο κ. Χρυσόστομο Παπαδάκη, τον εφημέριο του Σίβα παπά – Γιώργη Βλατάκη, τους βουλευτές Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη και Στέλιο Ματζαπετάκη, τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Τίτο Ταγαράκη, το Δήμαρχο Μοιρών κ. Γιώργο Αρμουτάκη, τους Αντιδημάρχους Τυμπακίου κ. Αλεξάνδρα Καρκανάκη και Φραγκίσκο Πατσωνάκη, τον υποστράτηγο κ. Γεώργιο Συγγελάκη, τον Διοικητή της 138 Σ. Μ., τους προέδρους των Τ. Σ. Σίβα κ. Αρτεμισία Κουλεντάκη, Καμηλαρίου κ. Δαμιανάκη και Φανερωμένης κ. Χανιωτάκη, καθώς και αρκετούς ιερείς των ενοριών της περιοχής.
Η συγκίνηση ήταν διάχυτη στον κόσμο όταν ο παπά – Μάρκο παρέδωσε την Τίμια Κάρα στον Μητροπολίτη Γορτύνης κ.κ. Κύριλλο και πολλά μάτια δάκρυσαν, όταν αντίκρισαν την Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Ξένου να επιστρέφει στο Σίβα μετά από 1000 ολόκληρα χρόνια.
Ο κ.κ. Κύριλλος
Ακολούθησε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου του Ξένου, στο τέλος του οποίο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Κύριλλος, μιλώντας στο συγκεντρωμένο εκκλησίασμα τόνισε και τα παρακάτω:
« Μεταξύ των Αγίων της εκκλησίας μας εξαιρετική θέση κατέχει στο Αγιολόγιο ο Άγιος Ιωάννης, ο επονομαζόμενος Ξένος. Το χωρίον τούτο είχε αυτή την ευλογία, αφού εδώ εγεννήθη, από εδώ ξεκίνησε για να μεταδώσει την χριστιανή πίστη και να στηρίξει την εκκλησία του Χριστού εις ολόκληρον σχεδόν την Κρήτη.
Είχεν την κλίση από τον Θεόν, αλλά και την θεία κλίση του ιδίου να γίνει μοναχός και ο Θεός τον ελέησε και έγινε πράγματι εκείνον το οποίο ζητούσε η ψυχήν του. Έγινε μοναχός και προσπάθησε με κάθε τρόπο και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, να κηρύσσει τον λόγον του Θεού και να στηρίξει τους χριστιανούς εις τας εκκλησίας.
Διήλθε σχεδόν ολόκληρην την Δυτικήν Κρήτην, ξεκινώντας από δω, έκτισε μονάς και εκκλησίας, προχώρησε Ρέθυμνον και Χανιά και μέχρι το ακρωτήρι της Σπάθας, το τελευταίο δηλαδή σημείο της Κρήτης έφθασε η χάρη του.
Έκτισε πολλά μοναστήρια και κατόπιν παρακλήσεώς του προς τον Οικουμενικόν Πατριάρχην και τον Αυτοκράτορα τότε, έλαβε την άδεια να περιέρχεται ολόκληρον την Κρήτην και να κηρύττει τον λόγον του Θεού.
Πράγματι ο Άγιος ίδρυσε πολλά μοναστήρια, κατέστησε σ’ αυτά πολλούς μοναχούς, εδημιούργησε περιουσία στις Μονές, για να μπορούν οι μονάζοντες να επιβιώσουν.
Και έπειτα από 1000 χρόνια επανέρχεται εις το χωριό από το οποίο ξεκίνησε.
Έπειτα από τόσα χρόνια επανήλθε για να ευλογήσει τον τόπο τούτο και να δώσει την χάρη και την χαρά στους χριστιανούς….»
Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο ο Ιεράς του χωριού παπα – Γιώργης Βλατάκη και μιλώντας στους συγκεντρωμένους υπογράμμισε μεταξύ των άλλων και τα εξής:
« Δοξολογία και ευχαριστία αναπέμπομαι στον εν Τριάδι Θεό, που μας αξίωσε μετά από χίλια χρόνια να υποδεχτούμε με ευλάβεια και βαθιά συγκίνηση στη γενέτειρά του, την Τίμια Κάρα του Οσίου κυρ Ιωάννου του Ξένου.
Έχουμε ιδιαίτερη χαρά και καύχηση, διότι ένας μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας της Κρήτης, κατάγεται από το χωριό μας.
Γνωρίζουμε το βίο του Αγίου μας, την Ιεραποστολική του δράση, το ανακαινιστικό και φιλανθρωπικό του έργο, καθώς και αυτό της ανέγερσης Ιερών Μονών και εκκλησιών, αρχής γενομένης από το χώρο της ασκήσεώς του, μέχρι και όλη τη Δυτική Κρήτη.
Ο τοπικό μας Άγιος αναμόρφωσε και στήριξε το μοναχισμό και τους χριστιανούς, κατά τα δύσκολα χρόνια της εποχής του.»
Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν με κάθε τρόπο στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής.
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου παρέμεινε ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπου πλήθος πιστών, απ’ όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα του Νότου, ήλθαν για να την προσκυνήσουν.
Η Θεία Λειτουργία
Το πρωί της επομένης έγινε Θεία λειτουργία, παρουσία πλήθος πιστών, στο τέλος της οποίας, ο ιερέας των Τσουρουνιανών παπά – Μάρκος, μίλησε στους συγκεντρωμένους πιστούς, υπογράμμισε την σημασία της επίσκεψης της Τίμιας Κάρας του Αγίου στο Σίβα, την ευλογία που δίνει η πράξη αυτή στην περιοχή, τονίζοντας και την μεγάλη αγάπη με την οποία η κάτοικοι του μικρού χωριού τους περιβάλουν για 1000 χρόνια το Ιερό Λείψανο.
Η Τίμια Κάρα παρέμεινε στο Σίβα, όλη την ημέρα της Κυριακής και αργά το απόγευμα αναχώρησε για την Ιερά Μονή Οδηγητρίας.
Στην Ιερά Μονή Οδηγητρίας
Στο μοναστήρι της Οδηγήτριας, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς αρκετοί πιστοί και ιερείς, περιμένοντας την άφιξη της Τιμίας Καράς. Παρόν ήταν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μοιρών κ. Μανόλης Χουστουλάκης.
Το Ιερό Λείψανο παραδόθηκε από τον παπα- Μάρκο στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας Αρχιμανδρίτη Παρθένιο και στη συνέχεια με πομπή μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της Μονής, όπου έγινε Εσπερινός και Ιερά Παράκληση.
Η Τίμια Κάρα παρέμεινε όλη τη νύχτα στο μοναστήρι και το πρωί της Δευτέρας αναχώρησε για τα Τσουρουνιανά.
Η επίσκεψη
Η επίσκεψη της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιωάννου του Ξένου στη Μεσαρά δεν ήταν σίγουρα ένα απλό θρησκευτικό γεγονός. Ήταν μια πράξει που ξεπερνά τα θρησκευτικά δεδομένα και αγγίζει θέματα τοπικής ιστορίας και πολιτισμού, καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο, πρωταγωνίστησε όχι μόνο για την ανόρθωση του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας στο νησί μας, αλλά και στη δημιουργία μοναστηριών, στη μεταφορά βυζαντινών εικόνων και πιθανόν και ζωγράφων βυζαντινών εικόνων, καθώς και στο βιοτικό ανέβασμα ανθρώπων και περιοχών, από τις οποίες πέρασε.