Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αυγά με τη στάκα, από την Κρήτη

10/03/2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Αυγά με τη στάκα, από την Κρήτη
0
SHARES
Share on Facebook

Το μόνο που χρειάζεται για συνοδεία αυτός ο υπέροχος κρητικός μεζές είναι μερικές φέτες καλό, προζυμένιο ψωμί για ατελείωτες «βουτιές» στα αυγά με τη στάκα.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μεζές που την εποχή που παράγεται γάλα και τυρί σερβίρεται σε αφθονία. Ιδανικός για τις ημέρες της Τυρινής, και μάλιστα εδώ προτείνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους. «Προσωπικά προτιμώ τον πρώτο τρόπο, γιατί η στάκα είναι νοστιμότερη όταν είναι πολύ ζεστή», συμβουλεύει η Βαγγελιώ Κασσαπάκη, που μας παραχώρησε τη συνταγή.

Υλικά

Μερίδες: για 4 μερίδες, ως μεζές

  •  4 αυγά φρέσκα
  •  8 κουτ. σούπας στάκα
  •  λίγο στακοβούτυρο ή ελαιόλαδο (προαιρετικά)
  •  ελάχιστο αλάτι (η στάκα είναι αλμυρή)
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

1ος τρόπος

  1. Για να φτιάξουμε τα αυγά με τη στάκα από την Κρήτη, υπάρχουν δυο τρόποι. 1ος τρόπος: Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη στάκα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να βγάλει λίγο από το διαυγές βούτυρό της.
  2. Τότε σπάμε τα τέσσερα αυγά πάνω στη στάκα, σε λίγη απόσταση μεταξύ τους. Αλατίζουμε ελάχιστα τους κρόκους, γιατί η στάκα είναι αλμυρούτσικη.
  3. Με ένα κουτάλι βρέχουμε τους κρόκους με βούτυρο που ολοένα και αυξάνεται στο τηγάνι καθώς λιώνει η στάκα, μέχρι να εμφανίσουν μια λευκή μεμβράνη και τα ασπράδια να σφίξουν. Αν χρειάζεται, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι.
  4. Συχνά, κατά την παρασκευή της στάκας έχει αφαιρεθεί το στακοβούτυρο και έτσι στο τηγάνι μπορεί να μην το δούμε. Τότε προσθέτουμε εμείς λίγο στακοβούτυρο (ή ελαιόλαδο) για να περιχύσουμε τους κρόκους, περίπου 40 γρ.
  5. Αδειάζουμε προσεκτικά τα αυγά και το υπόλοιπο περιεχόμενο του τηγανιού σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

2ος τρόπος

  1. Ρίχνουμε στο τηγάνι 40-50 ml στακοβούτυρο (ή ελαιόλαδο) και σπάμε εκεί τα αυγά.
  2. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, περιχύνοντας τα αυγά συχνά με το στακοβούτυρο, μέχρι να γίνουν.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε τα αυγά σε τέσσερα πιάτα.
  4. Σε κάθε καυτό αυγό ακουμπάμε 1-2 κουτ. σούπας στάκα, που θα μισολιώσει από τη θερμοκρασία, και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  5. Σερβίρουμε αμέσως μαζί με ζυμωτό ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Πηγή: gastronomos.gr

Previous Post

Κρήτη: Στα 9 ευρώ το κιλό η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο – Πίνακας

Next Post

Κυριακή των Απόκρεω

Next Post
Κυριακή των Απόκρεω

Κυριακή των Απόκρεω

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ