Αθώοι κρίθηκαν τελικά χθες και οι 6 άνδρες, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί πέρυσι ότι εμπλέκονταν σε κύκλωμα παράνομης μεταφοράς μεταναστών από τη Λιβύη στην Κρήτη. Πρόκειται για την υπόθεση που είχε έρθει στο “φως” της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2018, όταν το ξύλινο σκάφος, το οποίο μετέφερε συνολικά 26 ανθρώπους από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής στο νησί μας, άρχισε να μπάζει νερά, εν μέσω θαλασσοταραχής, στ’ ανοικτά των νότιων ακτών της Κρήτης…
Κατηγορούμενοι στην επίμαχη υπόθεση ήταν 6 αλλοδαποί: Πρόκειται για τρεις άνδρες λιβυκής καταγωγής, δύο Σύριους κι έναν Ιρακινό. Όλοι οι αθωωθέντες πλέον άνδρες είναι ηλικίας από 29 έως 40 ετών.
Οι τρεις από τη Λιβύη κατηγορούνταν για «διακεκριμένη περίπτωση μεταφοράς από το εξωτερικό στην ελληνική επικράτεια πολιτών τρίτης χώρας που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, κατά συναυτουργία και κατά συρροή, τελεσθείσα από δύο ή περισσότερους που ενεργούν από κοινού και εκ κερδοσκοπίας και κατ’ επάγγελμα, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο».
Εξάλλου, οι δύο Σύριοι και ο Ιρακινός, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Κρήτης, κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία στη διακεκριμένη περίπτωση μεταφοράς. Σημειώνεται ότι και οι “6” βαρύνονταν ακόμη με κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τρεις Λίβυοι ήταν μέλη του “πυρήνα” Λιβύης του κυκλώματος που μετακινούσε μετανάστες στην Ελλάδα με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη. Το κύκλωμα φέρεται να λάμβανε κατά περίπτωση από 2.000 δολάρια για τον κάθε ένα μετανάστη.
Σύμφωνα, με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει πέρυσι η ΕΛ.ΑΣ., «το κύκλωμα δραστηριοποιούταν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και διακινούσε παράτυπους μετανάστες από την Αίγυπτο και τη Λιβύη, χρησιμοποιώντας την Κρήτη ως ενδιάμεσο σταθμό για την περαιτέρω προώθησή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η υπόθεση έφτασε χθες στις δικαστικές αίθουσες. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, έκρινε αθώους και τους 6 κατηγορούμενους. Με δηλώσεις που παραχώρησε χθες στη “Νέα Κρήτη” ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου από το Ιράκ, κ. Νίκος Στιβακτάκης με καταγωγή από τα Βορίζια του Δήμου Φαιστού, ανέφερε ότι «από τα πραγματικά περιστατικά και την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ηθική αυτουργία για τον εντολέα μου στην πράξη του άρθρου 30 του Νόμου 4251/2014. Ο κατηγορούμενος απαλλάχθηκε της κατηγορίας».
Το σκάφος έπλεε ακυβέρνητο για πέντε ώρες!
Το ταξίδι, το οποίο παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, είχε ξεκινήσει στις 11 Νοεμβρίου του 2018. Εκείνη την ημέρα, οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν σε ξύλινο σκάφος, το οποίο απέπλευσε από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Κρήτη. Σημειώνεται ότι οι 20 εκ των μεταναστών ήταν αιγυπτιακής εθνικότητας.
Μετά από περίπου μιάμιση ημέρα ταξίδι, στις 13 Νοεμβρίου, η μηχανή του σκάφους τέθηκε εκτός λειτουργίας. Μεταξύ των μεταναστών επικράτησε αναστάτωση, δεδομένου και το γεγονότος ότι η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη και το σκάφος ακατάλληλο για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Η αγωνία χτύπησε “κόκκινο”, όταν παρατηρήθηκε εισροή υδάτων στο ξύλινο σκάφος. Ως αποτέλεσμα, το σκάφος βρέθηκε ακυβέρνητο για περίπου πέντε ώρες.
Μετά τη διάσωσή τους, οι μετανάστες οδηγήθηκαν αρχικά από το Λιμενικό στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Κατόπιν, μεταφέρθηκαν στο χωριό Ορνέ Ρεθύμνου, όπου φιλοξενήθηκαν στο κτήριο του παλιού σχολείου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε διαθέσει στρώματα για την ξεκούραση των μεταναστών, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός παρείχε στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες κουβέρτες και ρουχισμό.
Πηγή: neakriti.gr