Ποια µέρη κάνουν για φούρνο
- Όλα τα µέρη του αρνιού και του κατσικιού κάνουν για ψητά φούρνου: το µπούτι, ολόκληρο ή σε κοµµάτια -µε το κόκαλο ή χωρίς-, η σπάλα το ίδιο, τα παϊδάκια, άκοπα (καρέ) ή κοµµένα σε παϊδάκια (αυτά γίνονται καλύτερα στο γκριλ ή στη σχάρα).
- Οι σεφ συστήνουν να παίρνουµε διάφορα µέρη από το ζώο (σπάλα, παϊδάκια και µπούτι), για µια πιο ισορροπηµένη αναλογία ψαχνού – λίπους – οστών και για ποικιλία στη γεύση.
- Ξεκοκαλισµένο ή όχι; Στην πρώτη περίπτωση επωφελούµαστε από τη νοστιµιά που θα δώσουν στο φαγητό τα κόκαλα, στη δεύτερη εξασφαλίζουµε ότι το κρέας δεν θα έχει θραύσµατα οστών, που µένουν µετά τον τεµαχισµό από τον κρεοπώλη και δύσκολα αποµακρύνονται µε το πλύσιµο. Μια λύση είναι να ζητήσουµε να µας ξεκοκαλίσουν το κρέας και να πάρουµε τα κόκαλα για να τα βάλουµε και αυτά στο ψήσιµο.
Τι µυρωδικά και µπαχαρικά ταιριάζουν
Ρίγανη, θυµάρι, δεντρολίβανο, µάραθος ή µαραθόσπορος. Αυτά είναι τα βασικά µυρωδικά που «κολακεύουν» ιδιαίτερα τη γεύση του αρνιού και του κατσικιού. Επιλέγουµε ένα εξ αυτών (σε συνδυασµό συνήθως µε σκόρδο, µουστάρδα και λεµόνι) για να δώσουµε σαφή αρωµατικό τόνο στο φαγητό.
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο
Πηγή: kathimerini.gr