Υλικά συνταγής:
Μπούτι αρνίσιο: 1500 γρ. περίπου
Ελαιόλαδο: 4 κουταλιές σούπας
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μεγάλο
Ψιλοκομμένο σκόρδο: 2 σκελίδες
Ψιλοκομμένη ντομάτα: 800 γρ. (2 κονσέρβες κονκασέ)
Λευκό ξηρό κρασί: 1 κούπα
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Ζάχαρη: 1/2 – 1 κουταλάκι (ανάλογα πόσο ξινή είναι η ντομάτα)
Δάφνη: 2 φύλλα
Μπαχάρι: 3 – 4 κόκκοι
Κριθαράκι: 500 γρ.
Οδηγίες:
1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζετε ολόγυρα το αρνάκι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το μαραίνετε 2 – 3 λεπτά. Προσθέτετε και το σκόρδο και μαγειρεύετε άλλο 1 λεπτό.
2. Σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμιστεί για 2 – 3 λεπτά, προσθέτετε τις ντομάτες, αλατοπίπερο, τη δάφνη, το μπαχάρι και λίγη ζάχαρη. Προσθέτετε νερό, να σκεπαστεί ελαφρά το αρνάκι και σιγοβράζετε, να μαγειρευτεί και να μαλακώσει.
3. Πριν βράσει εντελώς το κρέας, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Όταν το κρέας ετοιμαστεί, το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το βάζετε σε βαθύ ταψί. Ρίχνετε ολόγυρα το κριθαράκι. Αλατίζετε ελαφρά.
4. Αν δεν θέλετε το μπαχάρι στο κριθαράκι, είναι τώρα εύκολο να το βγάλετε, γιατί επιπλέει στη σάλτσα. Προσθέτετε στη σάλτσα, τόσο νερό, ώστε να συμπληρώσετε περίπου 2 λίτρα. Το βάζετε στη φωτιά να πάρει βράση και στη συνέχεια το προσθέτετε στο ταψί με το κρέας. Ανακατεύετε το κριθαράκι.
5. Βάζετε το φαγητό στο φούρνο. Όταν αρχίσει να βράζει, ανακατεύετε το κριθαράκι ελαφρά. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 περίπου λεπτά και σβήνετε το φούρνο.
Πηγή: radicio.com