Αρνάκι φρικασέ

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Υλικά για 5-6 άτομα
1,2 κιλά αρνίσιο κρέας κομμένο σε μερίδες
1 κιλό αντίδια καλοπλυμένα
10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
2 αβγά
Χυμό από 1 ½ λεμόνι

Βήματα

Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Βάζετε μέσα τις μερίδες του κρέατος και τις σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές

Τις βγάζετε και ρίχνετε μέσα τα 10 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το τριμμένο κρεμμύδι. Τα σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Ξαναβάζετε μέσα τις μερίδες του κρέατος, συμπληρώνετε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό και αφήνετε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια να πάρουν βράση. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν περίπου για 45 λεπτά.

Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα τα αντίδια καλοπλυμένα, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα αφήνετε κατ’ αρχήν να μαραθούν και στη συνέχεια να μαγειρευτούν για τουλάχιστον ½ ώρα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και κτυπάτε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ενώνετε τους κρόκους με τη μαρέγκα, ρίχνετε μέσα το χυμό λεμονιού σιγά-σιγά και προσθέτετε ζουμί από τη κατσαρόλα. Πριν αδειάσετε το μίγμα στη κατσαρόλα αλατίζετε το φαγητό και ρίχνετε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα και αδειάζετε το αβγολέμονο μέσα στη κατσαρόλα. Κρατώντας τη από τη δύο χερούλι την αναδεύετε την ξαναβάζετε στη φωτιά να πάρει μια βράση και το φρικασέ σας είναι έτοιμο.

Πριν αδειάσετε το μίγμα στη κατσαρόλα αλατίζετε το φαγητό και ρίχνετε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα και αδειάζετε το αβγολέμονο μέσα στη κατσαρόλα.

Κρατώντας τη από τη δύο χερούλι την αναδεύετε την ξαναβάζετε στη φωτιά να πάρει μια βράση και το φρικασέ σας είναι έτοιμο.

Πηγή: eliasmamalakis.gr

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Αρνάκι φρικασέ

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 800 γρ. αρνάκι (ή κατσικάκι) από μπούτι ή σπάλα, με το κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 300 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κιλό μαρούλια, πλυμένα, στεγνά και μέτρια κομμένα
  • 200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 4 αυγά
  • ο χυμός από 3-4 λεμόνια
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για το κρέας

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος.
  2. Τα αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και τα σοτάρουμε στην πιο μεγάλη κατσαρόλα που διαθέτουμε, στο ελαιόλαδο, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
  3. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί και σβήνουμε με το κρασί.
  4. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί, ώστε να καλυφθούν καλά τα κομμάτια του κρέατος.
  5. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  6. Στη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε, αν χρειαστεί, κι άλλο νερό.
  7. Ρίχνουμε τα μαρούλια, το φρέσκο κρεμμυδάκι, και μαγειρεύουμε για ακόμα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  8. Τα χόρτα θα βγάλουν και τα δικά τους υγρά, ωστόσο, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό, ώστε να υπάρχει άφθονο ζουμί στην κατσαρόλα, για να φτιάξουμε και το αυγολέμονο.
  9. Ρίχνουμε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  11. Ρίχνουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  12. Προσθέτουμε σταδιακά όσο περισσότερο από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας μπορούμε, χτυπώντας το μείγμα συνέχεια, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
  13. Περιχύνουμε το φαγητό και σείουμε την κατσαρόλα για να ενσωματωθεί το αυγολέμονο και το φαγητό να γίνει μια πυκνή, δεμένη σούπα, σαν τη μαγειρίτσα.
  14. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.

Πηγή: gastronomos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Αρνάκι φρικασέ

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Υλικά για 5-6 άτομα
1,2 κιλά αρνίσιο κρέας κομμένο σε μερίδες
1 κιλό αντίδια καλοπλυμένα
10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
2 αβγά
Χυμό από 1 ½ λεμόνι

Βήματα

Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Βάζετε μέσα τις μερίδες του κρέατος και τις σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές

Τις βγάζετε και ρίχνετε μέσα τα 10 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το τριμμένο κρεμμύδι. Τα σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Ξαναβάζετε μέσα τις μερίδες του κρέατος, συμπληρώνετε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό και αφήνετε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια να πάρουν βράση. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν περίπου για 45 λεπτά.

Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα τα αντίδια καλοπλυμένα, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα αφήνετε κατ’ αρχήν να μαραθούν και στη συνέχεια να μαγειρευτούν για τουλάχιστον ½ ώρα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και κτυπάτε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ενώνετε τους κρόκους με τη μαρέγκα, ρίχνετε μέσα το χυμό λεμονιού σιγά-σιγά και προσθέτετε ζουμί από τη κατσαρόλα. Πριν αδειάσετε το μείγμα στη κατσαρόλα αλατίζετε το φαγητό και ρίχνετε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα και αδειάζετε το αβγολέμονο μέσα στη κατσαρόλα. Κρατώντας τη από τη δύο χερούλι την αναδεύετε την ξαναβάζετε στη φωτιά να πάρει μια βράση και το φρικασέ σας είναι έτοιμο.

Πριν αδειάσετε το μείγμα στη κατσαρόλα αλατίζετε το φαγητό και ρίχνετε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα και αδειάζετε το αβγολέμονο μέσα στη κατσαρόλα.

Κρατώντας τη από τη δύο χερούλι την αναδεύετε την ξαναβάζετε στη φωτιά να πάρει μια βράση και το φρικασέ σας είναι έτοιμο.

Πηγή: eliasmamalakis.gr

Μοιραστείτε το άρθρο