Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αποθήκευση και διατήρηση ελαιολάδου

05/02/2022
in ΑΓΡΟΤΙΚΑ
0
Αποθήκευση και διατήρηση ελαιολάδου
0
SHARES
Share on Facebook

Άρθρο ειδικού συνεργάτη του “e-mesara.gr”

Σε λίγες μέρες, κλείνει άλλη μια ελαιοκομική περίοδος, που χαρακτηρίζεται όχι τόσο καλή από άποψη παραγωγής, αλλά πολύ καλή όσο αφορά  την ποιότητα του ελαιολάδου που έχει παραχθεί.

Για να διατηρήσει  το ελαιόλαδο μέχρι τη ν κατανάλωση του, την ποιότητα και τα ωφέλιμα συστατικά του για τον οργανισμό μας πρέπει να  αποθηκευτεί σωστά.

Στο στάδιο της αποθήκευσης η αλλοίωση του ελαιόλαδου  είναι προϊόν οξείδωσης των ακόρεστων λιπαρών οξέων, επιβλαβών ενώσεων για τον οργανισμό μας .

Οι παράμετροι λοιπόν που πρέπει να ελέγχονται κατά την αποθήκευση  για να προστατευτεί το ελαιόλαδο είναι :

  • Να μην υπάρχει επαφή με  το οξυγόνο του αέρα.
  • Θερμοκρασία χώρου αποθήκευσης(16-18c).
  • Μη έκθεση στο φως.

Να μην έρχεται σε επαφή με μέταλλα.

  • Μη επαφή του ελαιολάδου με τη μούργα.

Ως εκ τούτου οι περιέκτες  του ελαιολάδου  να είναι κατασκευασμένοι  από χημικά αδρανή υλικά, να μην είναι διαπερατά  από το φως και το οξυγόνου του αέρα, να είναι γεμάτα και να κλείνουν ερμητικά.

Ο χώρος αποθήκευσης να έχει σταθερή θερμοκρασία που να κυμαίνεται μεταξύ των 10-18c να είναι καθαρός και να μην υπάρχουν δυσάρεστες μυρωδιές. Βασικά για να μην έχουμε αλλοιώσεις στο ελαιόλαδο  μετά από 2 ή 3 μήνες αφότου έχει παραχθεί να μεταγγιστεί και να απομακρυνθούν τα κατακάθια,  κοινώς μούργα.

Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου πάντα ότι το ελαιόλαδο –χυμός φρούτου ελιάς  πρέπει να καταναλώνεται  το συντομότερο δυνατόν ,όπως πολύ σοφά μας   λέει η λαϊκή παροιμία “το κρασί να ναι παλιό ,και το λάδι φετινό “

Previous Post

Σοκ με 35χρονο αγρότη στην Κρήτη: Έπεσε νεκρός στο χωράφι του

Next Post

Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Χατζάκης: Μια οσιακή μορφή της τοπικής μας Εκκλησίας

Next Post
Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Χατζάκης: Μια οσιακή μορφή της τοπικής μας Εκκλησίας

Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Χατζάκης: Μια οσιακή μορφή της τοπικής μας Εκκλησίας

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ