Επιστολή του Δημάρχου Αμαρίου, κ. Παντελή Μουρτζανού προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Αμαρίου αποτελεί έναν κατεξοχήν μικρό και ορεινό Δήμο της Περιφέρειας Κρήτης με τον πρωτογενή τομέα να παραμένει ένας από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής μας οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ως Δημοτική Αρχή αποδίδουμε ευρύτερη και ιδιαίτερη βαρύτητα στην βελτίωση των αποδεδειγμένα δύσκολων συνθηκών μέσα στις οποίες καλούνται να παράγουν και να βιοπορίζονται σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου μας που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών μας.
Παράλληλα, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία και πολύτιμη προσφορά κάθε αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην αναπτυξιακή μας διαδικασία, σταθερός και αμετακίνητος στόχος μας ήταν και παραμένει η ενίσχυση των δράσεων που αποσκοπούν στην μείωση του κόστους παραγωγής, του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, καθώς και στην βελτίωση του πραγματικού αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος μέσα από πρωτοβουλίες για την αύξηση της παραγωγικότητας και την διάθεση υψηλής ποιότητας αγαθών.
Σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί μείζον ζήτημα για τον αγροτικό κόσμο η πρόσφατη ΚΥΑ υπ. αριθμ. 1217/264725/2021 (ΦΕΚ 4585/Β/5-10-2021) και οι αιφνιδιαστικές και οριζόντιες τροποποιήσεις που επέφερε στην διαδικασία κατανομής βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, λίγο πριν μάλιστα από την προγραμματισμένη προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης για το 2021,η οποία δημιουργεί μείζον πρόβλημα οδηγώντας μεγάλο μέρος του κτηνοτροφικού κόσμου σε απόγνωση και οικονομική δυσπραγία.
Μέσα από μια άδικη, τιμωρητική και εξισωτική προσέγγιση η Πολιτεία στοχοποιεί το σύνολο των παραγωγών, διαταράσσοντας τη σταθερότητα και τον οικονομικό προγραμματισμό ενός ολόκληρου κλάδου. Σε μια εποχή μάλιστα που οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του COVID-19, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και τις παρατεταμένες χαμηλές τιμές πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων επιφέρουν καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα της αιγοπροβατοτροφίας.
Είναι δεδομένο πως κάθε ενδεχόμενη στρεβλότητα του θεσμικού πλαισίου οφείλει να διερευνηθεί προβαίνοντας στις αναγκαίες παρεμβάσεις εξορθολογισμού. Όπως είναι εξίσου δεδομένο, πως κάθε τέτοια παρέμβαση προϋποθέτει ενδελεχή και εκτεταμένη συζήτηση για τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου και τις δυνατότητες ανάπτυξης του με τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι εν τέλει και οι τελικοί αποδέκτες κάθε επιχειρούμενης αλλαγής. Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει συγκροτημένα και με σχέδιο την απαραίτητη ώθηση στους ίδιους να γυρίσουν σελίδα και με όχημα τη νέα ΚΑΠ, έτος αναφοράς της οποίας είναι το 2022, να εξελίξουν τις εκμεταλλεύσεις τους.
Δυστυχώς, η συγκεκριμένη τροποποίηση στο καθεστώς κατανομής βοσκοτόπων θέτει σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας, αφού εν αρχή η Πολιτεία, εντελώς απροειδοποίητα, τροποποίησε το θεσμικό πλαίσιο αφού έληξε η περίοδος των ενεργοποιήσεων χωρίς πρακτικά να παρέχει κανένα περιθώριο αντίδρασης στους παραγωγούς να επιχειρήσουν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα τους μέσω μισθώσεων ή αγοράς βοσκοτόπων. Όσο και αν η ανάγκη εξορθολογισμού του πλαισίου κρίνεται επιτακτική, είναι αδιανόητο το επίσημο κράτος να καλεί έναν ολόκληρο κλάδο σε ενεργοποιήσεις υπό ένα ορισμένο καθεστώς και στη συνέχεια να τις αξιολογεί με ένα άλλο και μάλιστα δυσμενέστερο.
Οι εν λόγω τροποποιήσεις επιφέρουν σημαντικές περικοπές όχι μόνο στους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κόντρα στην αστικοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας επιλέγουν να επιστρέψουν και να επενδύσουν στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, αλλά ταυτόχρονα και σε χιλιάδες υφιστάμενους παραγωγούς οι οποίοι μέχρι σήμερα έκαναν νόμιμα χρήση της τεχνικής λύσης που θέσπισε το ίδιο το κράτος. Μάλιστα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από κάθε αρμόδιο, το σημαντικό κόστος της φετινής διαδικασίας ενεργοποίησης των νεοεισερχόμενων παραγωγών, κάποιοι εκ των οποίων προσδοκούσαν να καταθέσουν την αίτηση τους και για ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών προχωρώντας στην αγορά περαιτέρω ζωικού κεφαλαίου.
Επιπρόσθετα, στην ίδια λανθασμένη κατεύθυνση κινείται και η εξίσου απροειδοποίητη τροποποίηση της επιλεξιμότητας των στρεμμάτων, εν αγνοία των παραγωγών οι οποίοι εκ των υστέρων διαπιστώνουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερα υψηλές ποινές που συρρικνώνουν κυριολεκτικά τις κοινοτικές τους ενισχύσεις και κατά συνέπεια το αγροτικό τους εισόδημα.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Είναι αυτονόητο ότι η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους διασφαλίζοντας τους το δικαίωμα να προγραμματίζουν εγκαίρως την παραγωγική τους δραστηριότητα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν πως η κτηνοτροφία της Κρήτης καθίσταται σήμερα μη βιώσιμη χωρίς τις απαραίτητες κοινοτικές ενισχύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο το ενδιαφέρον σας για δίκαιη και ουσιαστική στήριξη των πραγματικών παραγωγών σας καλώ να προβείτε:
- στην απόσυρση των επίμαχων τροποποιήσεων που επιφέρει η ΚΥΑ υπ. αριθμ. 1217/264725/2021 για το τρέχον έτος (2021) και την άμεση εκκίνηση διαβούλευσης με τους φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο για την έκδοση νέας αναφορικά με τις ενεργοποιήσεις για το έτος 2022 και έπειτα.
- καθώς και στην άμεση διόρθωση του συνόλου των ζητημάτων που προέκυψαν από την αιφνιδιαστική αλλαγή επιλεξιμότητας θέτοντας τους παραγωγούς αντιμέτωπους με ποινές και μειωμένες ενισχύσεις.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Παραμένω πεπεισμένος ότι τα όποια προβλήματα και στρεβλώσεις που καταγράφει το υφιστάμενο πλαίσιο μπορούν πάντοτε να επιλυθούν σταδιακά και ομαλά μετά από συζήτηση και συνεργασία με τους φορείς και εκπροσώπους των παραγωγών, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα και την εξέλιξη ενός από τους πλέον παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Αμαρίου
Παντελής Μουρτζανός»