Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα στο Μάιο, μπορεί οι ελιές να είναι ακόμα στον ανθό, όμως ο δάκος βρήκε καλές καιρικές συνθήκες και πολλαπλασιάζεται καθημερινά. Οι μετρήσεις ιδιωτών στον κάμπο της Μεσαράς αυτό δείχνουν.
Σε παγίδα που θα έπρεπε αυτή την εποχή να έχει μέχρι 7 δάκους, σήμερα βρίσκουμε 40…
– Πραγματικά πολύ μεγάλος ο αριθμός, μας είπε ο τεχνολόγος γεωπόνος κ. Νίκος Ζαχαριουδάκης, της «Αγροανάπτυξης» Μοιρών, ο οποίος παρακολουθεί και συμβουλεύει μια ομάδα ελαιοκαλλιεργητών που παράγουν αγγουρέλαιο! Δάκος υπάρχει στον κάμπο της Μεσαράς (σε συγκεκριμένες περιοχές) και όχι στα ορεινά, όπου οι συνθήκες δεν τον ευνόησαν. Αφήνοντας το δάκο αυτή την εποχή χωρίς ψεκασμούς και να πολλαπλασιάζεται, θα αφήσει εκατομμύρια απογόνους, ικανούς να δημιουργήσουν και πάλι μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή λαδιού. Κάνοντας ένα δολωματικό ψεκασμό τώρα που πεινάει θα γλιτώναμε για πολύ καιρό…
Σύμφωνα με παλιότερο άρθρο του Ευρικλή Φιτσάκη που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο και με τίτλο «Τα μαθηματικά του δάκου», αναφέρει:
Για να μπορέσω να σας δώσω το μέγεθος του προβλήματος, λίγα μαθηματικά βοηθούν. Ένας δάκος γεννά στη διάρκεια της ζωής του κατά μέσο όρο με τις φετινές συνθήκες 200 αβγά. Από αυτά τα αβγά εκκολάπτονται 100 αρσενικά, τα οποία δεν κάνουνε ούτε μία ζημιά στην ελιά και 100 θηλυκά (αναλογία φύλου 50%-50%). Από αυτά τα θηλυκά περιμένουμε πάλι 200 αβγά από το κάθε ένα. Οπότε 100 x 200= 20.000 αβγά. Το νούμερο 20.000 δε σημαίνει τίποτα, αν δεν το μεταφράσουμε σε καρπό, και επειδή ο δάκος γεννάει ένα αβγό ανά καρπό, ισούται με 20.000 καρπούς επί 0,9 γραμμάρια που έχει ο καρπός όταν τον συγκομίσουμε, 18 κιλά παραγωγής. Δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό νούμερο, αφού μας αφήνει και εμάς από το 80άρι τσουβάλι με 60 κιλά για να μπορούμε να το σηκώσουμε, ιδιαίτερα αν υπολογίσουμε ότι έχουμε και απώλειες σε κάθε γενεά του δάκου περίπου 32% από τα ωφέλιμα έντομα και τα αντιοξειδωτικά της ελιάς και 8-50% από αντίξοες συνθήκες.
Δυστυχώς, τώρα θα αρχίσει να γίνεται εντυπωσιακό, καθότι περιγράψαμε μόνο μέχρι τη δεύτερη γενεά και ο δάκος φέτος δεν αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες, αντίθετα έχει ιδανικές θερμοκρασίες (28 βαθμούς) και σχετική υγρασία 60>, τα ωφέλιμα είναι εξολοθρευμένα από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και σε αυτές τις θερμοκρασίες θα κάνει νέα γενεά κάθε 22 ημέρες.
Πόσες γενεές περιμένουμε ακόμα; Κατά ελάχιστο 2 και κατά μέγιστο, αν το φθινόπωρο είναι ζεστό, μέχρι 5. Σύνολο 4-7 γενεές.
Τα μαθηματικά γίνονται μακάβρια στις 4 γενεές από 1 άτομο δάκου με 200 γονιμότητα, αναλογία φύλου 50%, 32% θνησιμότητα = 4.276.275.200 άτομα δάκου. Δηλαδή ένας δάκος και η φαμίλια του μπορούν να καταστρέψουν όλη την παραγωγή όλου του νησιού, αν μένουν ανενόχλητοι.