Του Γιάννη Μανιαδάκη*
Μετά από 16 χρόνια να προΐσταται της γερμανικής καγκελαρίας και εμμέσως τις Ε.Ε., απεχώρησε μετά τις τελευταίες εκλογές η κ. Μέρκελ. Ήταν πολλά τα χρόνια της παραμονής της, όμως με σταθερότητα, κράτησε ισορροπίες στους κόλπους της. Η διεύρυνση επεξετάθη και σε άλλες χώρες, όπως Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία, με μια αποχώρηση, αυτή της Αγγλίας, που όμως επεσκίασε η επιρροή του τότε προέδρου Τραμπ.
Η Ελλάδα επί των ημερών της, πέραν από το μερίδιο που της αναλογεί, στην ανωτέρω ιδιότητά της, μπορούμε να επισημάνουμε μια έλλειψη αποφασιστικών ενεργειών, στις παράνομες θέσεις της Τουρκίας, σε βάρος της χώρας μας. Στις πολυάριθμες προκλήσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας, παρά το δίκαιο, τις συνθήκες και τα ψηφίσματα, θα σταθούμε στη μόνιμη τελευταία πρόκληση-απειλή, αυτή της αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.
Βέβαια, το ίδιο έκανε και το ΝΑΤΟ, που και εδώ μόνο προτροπές, για την αποφυγή προκλήσεων των μερών. Όμως, η Τουρκία δεν ενεργούσε πάντα με λόγια. Εμμέσως οι αντιδράσεις που συναντούσε από την Ε.Ε, επηρεαζόμενες από την οικονομικά ισχυρή Γερμανία, ήταν απλώς ευχολόγια. Προφανώς εξυπηρετούσε την Τουρκία, βλέποντας τη Γερμανία, ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, που ασκούσε την προεδρία της ΕΕ.
Κανένα αποτελεσματικό μέτρο δεν έλαβε για τις γερμανικές αποζημιώσεις, καθώς και για την επιστροφή του χρυσού, που είχαν αφαιρέσει οι Γερμανοί. Την περίοδο του 1941, η χιτλερική Γερμανία είχε συνάψει γερμανο-τουρκική συνθήκη φιλίας και ενώ η Τουρκία δεν ενοχλήθηκε καθόλου, η Ελλάδα τέσσερα χρόνια, είχε αμέτρητες ανθρώπινες απώλειες, ολοκαυτώματα και πλήθος άλλων καταστροφών.
Στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα, που εύστοχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κάλεσε, όχι μόνο για τις εντυπώσεις, αμέσως μετά την επίσκεψη και στην Τουρκία, αλλά και για ουσιαστικότερους λόγους, για το συμφέρον της Χώρας. Ομολόγησε ότι ζήτησε πολλά από τους Έλληνες, την περίοδο των κρίσεων, για να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, ο δε Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία.
Θέμα που πρέπει να προσεχθεί είναι η ψήφος τετρακοσίων χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία. Δυστυχώς δεν ψηφίζουν όλοι. Όμως μπορούν να ζητήσουν διαβατήριο και να μη στερούνται του δικαιώματος ψήφου και διατηρούν παράλληλα τα δικαιώματά τους και στην Ελλάδα, όπως κάνουν οι πονηροί Τούρκοι.Έτσι, στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές, εξελέγησαν μόνο δύο βουλευτές ελληνικής καταγωγής, σε αντίθεση με δέκα οκτώ τουρκικής, από τα τέσσερα εκατομμύρια ομοεθνείς τους.
Η, ο κάθε καγκελάριος στη Γερμανία, πρέπει να στηρίζει σθεναρά τις θέσεις των κρατών της Ε.Ε., στην οποία και η ίδια είναι μέλος και όχι τρίτης χώρας, όπως είναι η γείτονα.
Η περίοδος της κ. Μέρκελ τελείωσε, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη. Στη νέα τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας, οι θέσεις δικαίου στην εξωτερική πολιτική, έχουν διαφορετική αντίληψη από την προηγούμενη. Ας ευελπιστούμε, ως χώρα δικαίου.
* Ο Γιάννης Μανιαδάκης είναι Δικηγόρος Α.Π. ε.τ.-