Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζε η αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Σύλλα κοντά στο Ηράκλειο από τους σοβάδες που έπεσαν από την οροφή της επάνω στα θρανία που κάνουν μάθημα τα παιδιά της πρώτης και δευτέρας τάξης. Θεωρείται κυριολεκτικά ευτύχημα το γεγονός ότι οι σοβάδες δεν έπεσαν την ώρα που τα παιδιά έκαναν μάθημα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα είχαμε βαρύτατους τραυματισμούς, αν όχι σοβαρότερες καταστάσεις.
Το ιστορικό πετρόκτιστο κτήριο που εδώ και δεκαετίες δεν έχει συντηρηθεί ποτέ, παρά μόνο με περιορισμένης έκτασης μικροπαρεμβάσεις λειτουργεί με πλάκες αμίαντου στην οροφή του με ό,τι αυτό σημαίνει για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι μαθητές.
Από θαύμα σώθηκαν οι μαθητές που γλίτωσαν από την πτώση των σοβάδων
Το όλο θέμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα οι γονείς των μαθητών, το τοπικό συμβούλιο της περιοχής και ο διευθυντής του σχολείου να μεταβούν χθες στη Λότζια και να ζητήσουν την παρέμβαση του Δήμου για την άμεση λύση του προβλήματος.
Ο διευθυντής του σχολείου έθεσε ευθέως ζήτημα δημόσιας ασφάλειας τονίζοντας ότι η αίθουσα κρίθηκε ακατάλληλη μετά από όλα αυτά και τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην ασφυκτικά μικρή αίθουσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Κυπράκη έθεσε τα στελέχη του Δήμου προ των ευθυνών τους λέγοντας ότι ενώ είχαν δεσμευτεί 20 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση του σχολείου η εργολαβία δεν εκτελέστηκε.
Άρα εδώ εγείρονται δύο σοβαρά ζητήματα σε σχέση με τα έργα που δεν έγιναν αλλά και την τύχη των χρημάτων που δεσμεύτηκαν για τον σκοπό αυτό.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής τόνισαν ότι εφόσον εγείρεται ζήτημα ασφάλειας του σχολείου θα πρέπει να εκκενωθεί, να μεταφερθεί προσωρινά σε άλλο κτήριο και να γίνει μια μεγάλη εργολαβία συνολικής αποκατάστασης του σχολείου.
Μάλιστα όπως τονίσθηκε, το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» με στόχο την πλήρη αποκατάστασή του.
Όμως για να δημοπρατηθεί και να εκτελεστεί το έργο θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα 12μηνο μαζί με τον προσυμβατικό έλεγχο. Ο σχεδιασμός του Δήμου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων του τοπικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα οι τόνοι της συζήτησης να ανέβουν στα ύψη και να ακολουθήσει μια σφοδρή λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές που δεν κατάφεραν να βρουν κοινό σημείο επαφής.
Την ίδια στιγμή γονείς των μαθητών με δηλώσεις τους στην «Π» εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από τις υπηρεσίες του Δήμου, καθώς απαξιώνουν να απαντήσουν στα γραπτά αιτήματα που έχουν κατατεθεί. Έτσι, ενώ από το 2014 έχουν κατατεθεί αναλυτικές εκθέσεις με τα δομικά προβλήματα του σχολείου οι δημοτικές υπηρεσίες δίνουν μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις και καμία γραπτή δέσμευση για το πώς θα διαχειριστούν τα προβλήματα του σχολείου.
Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις πλάκες αμιάντου που βρίσκονται στην οροφή του κτηρίου οι οποίες, ενώ έπρεπε να έχουν ξηλωθεί εδώ και χρόνια, παραμένουν στη θέση τους. Όπως περιγράφουν, το σχολείο είναι πετρόχτιστο, δεν έχει συντηρηθεί σωστά, σε πολλά σημεία υπάρχει υγρασία η οποία ποτίζει τους τοίχους αφού περάσει από τις πλάκες του αμιάντου, με αποτέλεσμα ακόμα και οι σχολικές αίθουσες να μυρίζουν.
Οι όποιες κατά καιρούς συντηρήσεις του σχολείου είναι περιορισμένης έκτασης, και γίνονται χάρη στον εθελοντισμό των γονέων που προσπαθούν όπως όπως, με μικρές επιτόπιες παρεμβάσεις να διαχειριστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν. Ωστόσο, όπως τονίζουν, πλέον η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή καθώς μετά την πτώση των σοβάδων έχουν αποκαλυφθεί οι σιδερένιοι οπλισμοί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στατική κατάσταση του σχολείου.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το Δημοτικό Σχολείο στεγάζει συνολικά 55 παιδιά μαζί με το Νήπιο και το Προνήπιο που συστεγάζονται.
Πηγή: patris.gr – Κατερίνα Μυλωνα